Fredrik, för snart två år sedan startade du podden hitfabriken och nu firar du 50 avsnitt, hur har dessa två år varit?
– Superkul verkligen, samtidigt som det skulle visa sig att det inte är lika lätt att få artister/låtskrivare/producenter att ställa upp om jag jämför med min större podcast TV-fabriken som passerade 80 avsnitt nyligen. Jessica Folcker var en av de första jag frågade, hon har tackat ja men vi har fortfarande inte setts. Men det är verkligen väldigt kul att göra långa intervjuer och få träffa alla dessa legendarer i branschen!
Hur föddes idén?
– Jag har jobbat länge på Sveriges Radio vilket var superkul men kände också att jag ville göra nåt eget, en podd jag själv hade velat lyssna på. TV/radio och musik är mina två största intressen, efter att ha startat TV-fabriken 2017 så kändes det naturligt att även göra en intervjupodd om musik. En blandning mellan Hitlåtens Historia och Värvet ungefär. Jag gillar intervjuer och för mig som journalist vill jag också våga ställa obekväma frågor, sånt man vill veta. Jag räds inte dålig stämning hehe. Sen är det kul att slå ihop mina intressen för ljud/foto/video som jag också gör kring poddarna.

Vet du hur många som lyssnar?
– Ja på ett ungefär kan man ju se. När jag kollade senast hade Hitfabrikens avsnitt över 80.000 starter så det är ju jättekul att man kan nå ut till fler som också är intresserade av musik och det som brukar kallas det svenska musikundret.
Hur väljer du de du intervjuar?
– Jag vill gärna ha en blandning mellan kända nutida artister, som Eric Saade, Molly Hammar eller Peg Parnevik, men även sådana som haft en stor karriär. Jag har precis t.ex. spelat in ett avsnitt med Together We’re lostErika som kommer i höst/vinter. Kul med oväntade också som svenska Jonas Andersson som är en av Thailands mest kända artister, ett avsnitt jag spelade in i Bangkok.
Tar det lång tid att förbereda sig?
– Jag gör ganska gedigen research, inte minst med hjälp av mina vänner Daniel Holmén och Joakim Jax som är otroligt kunniga. Och frågor kan poppa upp lite var stans så det är svårt att säga hur lång tid det tar men jag vill att det ska kännas genomarbetat.
Nåt särskilt avsnitt du vill lyfta fram?
Jörgen Elofsson, det var stort för mig att spela in hemma hos honom i hans studio. Jag tycker också det är kul om jag kan presentera en annan sida av en artist som i avsnittet där Eric Saade berättar om sitt företagande vid sidan av musiken. Eller när Papa Dee berättar om allt som hände honom och hans karriär, Anton Ewald gjorde en väldigt bra och öppen intervju som blev kul eller när Siw Malmkvist pratar om sin ingång till #MeToo om hur Martin Ljung ständigt gav henne klappar på baken. Eller Günther, vem är han egentligen?
Jag tyckte avsnittet med Lasse Holm var otroligt kul, snacka om att den gubben gjort mycket!
– Kul att du tyckte det! Det är faktiskt ett av de mest lyssnade programmen. Lasse är fantastisk och väldigt trevlig. Nu hoppas jag bara att hans musikal blir av som tänkt, jag åker dit direkt! Jag har dock ännu inte fått passa hans hund än vilket jag också ser fram emot.
Har du en drömgäst?
– Absolut, men de är många. En drömgäst för mig är någon som jag tror har något att berätta men som inte kommit fram riktigt än. En sådan tror jag är Amy Dessismont (Dimond), jag skulle vilja veta hur hon ser på sin musikkarriär idag som vuxen. Hade också velat göra mer tema-avsnitt. Men jag har en LÅNG lista! Carola, Helene Sjöholm, Hov1, Orup, Eva Dahlgren, Christer Lindarw är några av dom.
Du är ju från Stenungsund, där sitter ju Uno Svenningsson och häckar, vore inte det en bra gäst?
– Haha, lustigt att du nämner honom, jo vi har haft kontakt flera år och han har tackat ja men hittills har vi bara setts av en slump på bensinmacken i Stenungsund, jag väntar fortfarande på att detta ska bli av.
Kan du leva på podden?
– Nej de kostar bara. De är helt reklamfria, inga samarbeten, ingen sponsorer vilket är ganska skönt för mig att slippa jaga och för lyssnarna att slippa lyssna på. Jag jobbar som kommunikatör på medieföretag och som frilansjournalist.
Hur ska du fira att podden fyller 50?
– Bra fråga! Hade nog inte tänkt att jag skulle fira alls, men det kanske jag borde… Är bara halvvägs till 100 som är något slags mål. Men avsnitt 50 blir med Hagfors stolthet: Jimmy Jansson, superkul!
Och om jag inte är helt opåläst så firade du och din kille 17 år nyligen, hur firades det?
– Det stämmer, är väldigt glad för det! Vi brukar alltid åka utomlands på weekend och fira detta varje år men i år ska fira med att gå ut och äta på en av våra favoritrestauranger här i Stockholm.

Lyssna på Hitfabriken här!