Grattis Andreas på 50-års dagen!
– Stort tack! Det känns fantastiskt, 50 bast och jag får fortfarande stå på scen!
Ja, berätta. Nu ska du ut på turné med ”FREEDOM – The music of George Michael”.
– Jag har alltid älskat George Michael, ända sedan jag var liten och dansade med nån tjej på högstadiet till Carless Whisper. Sedan dess har hans musik följt mig genom hela livet och nu ska jag äntligen få ta med hans låtar ut på turné.
Berätta lite vad vi kan vänta oss av showen?
– Det kommer att bli jag och ett sex-mannanband och tre på kör som spelar George Michaels låtar. Det här ingen Look-a-like-show, utan det är jag som hyllar George Michael på mitt sätt. Men låtarna kommer vi göra i original, det är inte som i Så Mycket Bättre, här ska publiken känna igen dem. Och många låtar passar faktiskt mig riktigt bra, vi har nån liten likhet i klangen.
Tio personer på scenen, det låter påkostat?
– Det är det. Det kommer att bli ett jäkla ös, det kommer svänga så folk kommer inte sitta still i stolsraderna. Det kan jag lova.
Var i processen är du nu?
– Just nu väljer jag ut låtar tillsammans med kapellmästaren, och det är så svårt, jag vill ju göra alla (skrattar). Så det är ‘kill your darlings’ som gäller. Jag vill ju ha med personliga favoriter men samtidigt måste jag tänka på vad publiken vill ha också.
Vad har du för personlig favoritlåt i George Michaels enorma låtkatalog?
– Det är ju dagsformen som avgör, men Cowboys and Angels är en sån där favorit som jag nog kommer få stryka tyvärr, det är inte så många som känner till den. Men Praying for time är en favorit just nu, och den känns oerhört aktuell med tanke på världsläget, sen älskar jag Everything she wants med Wham. Freedom är som ett enda stort anthem och så Father Figure förstås. Ja, det finns hur många som helst.
Kommer du snacka lite mellan låtarna också?
– Ja, absolut. Vi hade vårt första mellansnack-möte igår. Jag ska få hjälp av Kajsa Ernst som jag lärt känna under Saturday Night Fever. Vi sådde ett frö igår till mellansnack, så får vi se. Det finns så mycket att berätta, både om hans liv och även om mitt och ibland tangerar de varandra.
Du låter peppad?
– Alltså, jag kan på riktigt säga, även om det låter som en klyscha, att det här är en dröm som går i uppfyllelse, jag njuter hela dagarna. Det är otroligt kul, men även jättemycket jobb eftersom jag och min man Daniel är medproducenter av eventet tillsammans med Live Nation. Så jag och Daniel jobbar ihop med allt från ljud och ljus till scen och upplägg etc. Jag kommer på idéer och är den kreativa medan Daniel säger ”det blir för dyrt” (skrattar). Jäkla partypooper…
Vilket är ditt första George Michael-minne?
– Det måste vara Wake me up before you go go. Den studsade man ju runt till. Sen minns jag när ”Faith”-plattan kom, jag var i Frankrike då och hälsade på min mamma Ulla. Där jag gick in i en skivaffär som spelade låten Faith i högtalarna och jag frågade vem det var som sjöng. Jag köpte skivan direkt och lyssnade sönder kassetten i min walkman (skrattar). Men då visste jag inte att det var samma kille som var med i Wham, det insåg jag långt senare. Han var så maskulin med ”Faith”-plattan, det var bredbent, solglasögon, skinnjacka. Så var det inte riktigt när han var med i Wham direkt…
Du är inbokad i höst i 13 städer runt om i Sverige.
– Det stämmer, med premiär i Göteborg den 9 oktober.
Biljettsläpp?
– Den 25 maj.
Och idag fyller du alltså 50! Du låter gladare än nånsin måste jag säga.
– Det är jag. Jag är på en jäkligt bra plats i livet, jag har ett lyckolugn i mig. Tidigare har alltid karriären varit viktigast för mig. Nu när jag landat privat efter lite mörkare år och mår så bra som jag gör med Daniel är allt så lätt och jag kan jag njuta av livet och karriären på ett helt annat sätt.
Och nu ska du tillbringa hela sommaren med George?
– Ja (skrattar) Det blir jag, George och Daniel. Jag ska försöka vara så mycket jag kan i vårt hus i Grekland, men det blir mycket jobb också för oss. Det är så många beslut som ska tas. Och det viktigaste av allt, vad ska jag ha på mig? (skrattar)