Flatpulsen ökar. Jag befinner mig utanför skivbolaget Sony Music på Holländargatan, Norrmalm och ska snart träffa den svenska popartisten Tove Styrke. Jag tillhör Toves beundrarskara och har sett fram emot den här intervjun.
Toves musikaliska resa tar avstamp i Idol 2009 där hon slutade på en tredjeplats, men med facit i hand vet vi att det inte skulle dröja länge innan den då 16-åriga tjejen från Umeå skulle komma att bli en av våra mest hyllade musikexporter. Hon har sedan dess turnerat i USA och Europa med världsartister som Lorde, Katy Perry och i rådande stund med Marina (tidigare känd som Marina and the Diamonds).
Jag skymtar henne i ett av lokalens inglasade rum. Hon dansar till musiken från sitt kommande album ”HARD” och som av allt att döma är stolt över retropopen som strömmar ut ur högtalarna. När Tove får syn på mig öppnar hon dörren och skruvar upp volymen.
– Vad tycker du? frågar hon med ett leende.
Jag älskar det. Vi slår oss ned vid ett snacksladdat bord för att snacksa och snacka mer om releasen.
Hur känns det inför albumsläppet?
– Det känns skitbra att skivan äntligen finns ute. Den är köttig, poppig och mänsklig. Jag hoppas kunna förmedla samma känsla som jag själv fått av ikoniska popalbum under min uppväxt. Att man känner sig upplyft, sedd och vill dansa.
Det var tre år sedan Tove släppte sitt senaste album ”Sway” vilken blev en braksuccé. Den vann P3 Guld för “Årets Pop”, blev grammisnominerad och låten Say My Name blev listad som en av årtiondets bästa i musiktidningen Rolling Stones. Men HARD är enligt den albumaktuella artisten ännu bättre – det bästa hon skapat.
– Det här albumet är mer fritt, spretigt och smälligt. Det är även mer personligt då de flesta låtarna är tillägnade min tjej.
Året var 2020 när Tove dök upp på Elle-galans röda matta tillsammans med gitarristen Sanna Sikborn Erixon. De hade turnerat ihop sedan 2014 och byggt upp en fin vänskap. Artisten trodde till en början att hon var straight men blev motbevisad när deras relation mynnade ut i något större. Det var först i galans hetta som Tove, till lesbianernas stora lycka, avslöjade att de var ett par.
Flickvännen måste känna sig hedrad! Vad tycker hon om albumet?
– Hon är nog less på det nu efter att jag malt det i flera år (skrattar). Show Me Love skrev jag till henne innan vi blev ihop. Den är väldigt personlig och sänkte min gard lite grann, berättar hon och fortsätter:
– Jag skriver väldigt mycket utifrån katastroftankar. När jag blev tillsammans med Sanna var jag rädd att relationen skulle ta slut och att hon, personen som jag älskar mest av allt, skulle lämna mig. Start Walking är en sån låt. Jag skriver för att deala med mina hjärnspöken.

 

När jag blev tillsammans med Sanna var jag rädd att relationen skulle ta slut och att hon, personen som jag älskar mest av allt, skulle lämna mig.

Du har nu även släppt singeln Youyouyou som en uppvärmning inför det kommande albumet.
– Ja, den låten målar upp en romantisk situation som känns rosa och varm. Precis som en soluppgång. Men sen kommer twisten, att känslorna egentligen är kvar någon annanstans.
Youyouyou är skriven av Tove i egen hög person tillsammans med ett gäng andra musikgenier som Jason OK, Ally Ahern, Lilian Caputo, Ethan Schneiderman och Garrett Borns.
I musikvideon, regisserad av Cornelia Wahlberg, tas vi tillbaka till det analoga. Vi bevittnar Tove dansa med ett x antal personer ackompanjerade med retrotonade 80-tals synthar på ett eldigt, romantiskt och dramatiskt sätt. För att inte tala om djuriskt.

Vad är tanken bakom videon och varför byts dina danspartners ständigt ut?
– Jag ville dansa och interagera med flera olika personer. För mig var det viktigt att hitta en bredare representation och fräschare tolkning av vad kärlek är. Både sexualitet och kärlek ser jag som någonting levande och inte konstant, med olika energier och olika personer.
Att låta bruden medverka var aldrig ett alternativ?
– Nej (skrattar) hon får inte vara med!
Vad skulle du säga är mest queer med albumet?
– Exakt allt. Jag är en frihetstörstande människa. För mig är en av de viktigaste sakerna i livet att varje morgondag är ett oskrivet blad. Jag måste vara fri att vara vem jag vill och göra vad jag vill och det representerar det här albumet.
Vad kommer få flatfansen att jubla när de lyssnar på musiken?
– Åh herregud… (skrattar) what’s not to love tänker jag!
Att Toves hjärta slår extra hårt för communityt går inte att ta miste på. Hon får gråten i halsen när hon tänker tillbaka på ett regnbågsminne som utspelar sig under en spelning på en “sketen” rockklubb i USA.
– Jag såg en pojke dansa i publiken. Han var minor och hade släpat med sig sin pappa. Med magtröja och glittersmink körde han koreografi till hela giget. Det var så fint att få ta del av. Det är en livsavgörande grej, säger hon och torkar tårarna från sina kinder.
Vad vill du hälsa alla QX-läsare som ser upp till dig?
– Jag tar er inte för givet. Att jag har såna precious fans… jag blir rörd. Ni är bäst och jag älskar er!
Idag släpps albumet ”HARD” och ikväll uppträder hon på Gröna Lunds Stora Scen i Stockholm.
– Grönan är legendarisk mark och det känns nästintill som ett hedersuppdrag att få spela där. Jag gör inte så många spelningar, så den kommer absolut bli mest maxad!

Tove Styrke uppträder på Gröna Lunds Stora scen kl 20.00. Dessutom uppträder Cornelia Jakobs ikväll, på Lilla scenen kl 18.00.