Efter 60 år i tv-rutan kan det vara dags för förnyelse. När kultklassikern Doctor Who kommer tillbaka med en ny säsong 2023 – och en ny skådis i huvudrollen – får tittarna möta en öppet homosexuell Doktor.

Skådespelaren Ncuti Gatwa (tidigare hyllad för sin roll som homosexuelle Eric i Sex Education) tar över den ikoniska rollen, som tidigare gått i arv mellan bland andra David Tennant, Peter Capaldi och nu senast Jodie Whittaker. Gatwa blir den första svarta skådisen att axla rollen, men det är inte allt:

– Jag har träffat honom och han är underbar. Han blir den första gay-doktorn. Det kommer bli supercoolt med en sexigare Doktor, avslöjar motspelaren Neil Patrick Harris för Variety.

Skådespelaren Ncuti Gatwa ska spela den första homosexuella Doctor Who

Harris, som själv är högaktuell i Uncoupled på Netflix och öppet gay, dyker upp i en ännu hemlighetsfull skurkroll. Och ännu mer regnbågsfärgat ska det bli när transsexuella skådisen Yasmin Finney (som vi kunnat se i Heartstopper under våren) medverkar till att fira sci-fi-seriens 60-årsjubileum nästa år.

Många fans blev nog glada när det blev känt att Russell T. Davies kommer tillbaks som seriens showrunner. Skaparen bakom queerfavoriter som Queer as Folk och It’s a Sin var den som återupplivade Doctor Who med en reboot år 2005, och bidrog till att sätta seriens status som ett globalt kultfenomen. I Sverige kan några säsonger streamas på Prime Video, men de allra senaste finns inte tillgängliga än.