– Belinda Carlisle är 64 år (idag!) och fick sitt namn efter sin mammas favoritfilm ”Johnny Belinda”. Hon är uppväxt under fattigare förhållanden i Hollywood i Los Angeles då de är sju syskon (Belinda är äldst). Belindas mamma var bara 18 år när hon fick Belinda och pappan som jobbade på en bensinmack var 20 år. Pappan lämnade familjen när Belinda bara var 5 år gammal. Idag är hon god för 14 miljoner dollar, ca 140 miljoner svenska kronor.

– Hon började i gruppen The Go-Go’s när hon var 20 år och gruppen blev den första tjejgruppen nånsin att toppa listorna med eget material. Då albumet Beauty and the Beat nådde första platsen 1981.

– Under sin tid med The Go-Go’s har Belinda berättat att hon tog kokain och drack alkohol i allt större utsträckning, en dag 2005 när hon varit ”hög” i flera dagar i rad tittade hon sig i spegeln och såg ”en person utan själ”, och hon hörde en röst som sa ”de kommer hitta dig död på ett hotellrum om du fortsätter så här”. Det blev ett wake up call för henne och Belinda slutade med droger och har varit ren sedan dess.

– 1986 gifte hon sig med sin man Morgan Mason, därav namnet på Belindas instagram ”Travels with Mrs Mason”. Paret är fortfarande tillsammans 36 år senare.

– Belindas stora genombrott var med låten Heaven is a place on earth 1987 som nådde förstaplasten i både USA och England. Efter det har det blivit ytterligare hits såsom: I get weak, Leave a light on, Circle in the sand, Runaway horses, Do you feel like I feel, Live your life be free… Hon har sålt mer än 5 miljoner album, men har endast varit med och skrivit ett fåtal låtar i sin solokarriär. The Go-Go’s har sålt mer är sju miljoner album.

– Låten Heaven is a place on earth har en framträdande roll i hbtq-avsnittet av engelska serien Black Mirror, avsnitt fyra i säsong 3.

Per Gessle skrev låten Always breaking my heart till Belinda. Låten klättrade upptill 8:e plats på
Englandslistan.

– Belinda är en hbtq-aktivist och har uppträtt på massvis av pridefestivaler samt gått i prideparader flera gånger för Stolta föräldrar då hennes son James Duke Mason kom ut som gay 1986 endast 14 år gammal. I en intervju med QX i december 2012 kommenterade hon dagen hennes son kom ut så här: ”Jag glömmer det aldrig, vi satt i bilen på väg hem från en sjö där vi badat och han sa, ”mamma jag har nåt att berätta” och jag såg hur hans underläpp darrade. Så sa han: ”Jag gillar pojkar”. Och jag höll på att köra i diket. För även om 90% av mina vänner är bögar eller flator så är det ändå en chock när ens eget barn kommer ut”.

– Efter Northridge-jordbävningen i Kalifornien 1994 flyttade Belinda och hennes man från USA och bosatte sig i södra Frankrike. På senare år har hon bott i Bangkok och på sistone i Mexiko.

– I Madonnas film In bed with Madonna imiterar Donna, en av körsångerskorna Belinda Carlisles karaktäristiska röst medan hon får ryggmassage, något som Belinda inte uppskattade, ”Donna var min körtjej innan hon började jobba för Madonna, så det var lite oväntat, och att bli omnämnd från ingenstans i den filmen var definitivt konstigt.”

– 2010 släppte hon sin biografi Lips Unsealed som hyllades av recensenter och hamnade på New York Times Bestseller.

– Belinda var med i åttonde säsongen av Dancing with the stars 2009 men åkte ut först av alla.

Ikväll (på sin födelsedag) uppträder hon på Skansen kl 18.30 tillsammans med Natalie Imbruglia (17.00) och Simply Red (20.10).