Stefan, du är med i ”Gränsbevakarna Sverige”, vad handlar det om?
– Det är en programserie baserad på den populära australiensiska serien där ni kommer att kunna följa mig och mina kollegor runt om i Sverige och se hur tulltjänstemännens vardag kan se ut.

Du är med i kvällens program, berätta!
– I kvällens avsnitt kommer ni få se mig i postflödet där jag och min kollega Mika undersöker vad för olagligheter som försöker slinka in i landet via post. Det kommer att bli mer av mig och Mika i framtida avsnitt, men jag vill inte spoila någonting nu om vad vi hittar eller tar i beslag.

Hur känns det att göra tv-debut?
– Det känns märkligt att se och höra sig själv på TV i en så bra produktion som detta nu är. Men en sak som kan vara bra att veta är att inget är regisserat eller på låtsas i serien. Så när folk frågar vad jag gör på Tullverket så kan jag nu hänvisa till denna serie.

Jag har förstått att du blivit tillsagd att skaffa dig ett instagram för fansen också i och med det, vad heter du där?
– Vi hade ett möte där det sades att det är bäst att skilja på jobb och det privata, så jag skapade mig ett konto där jag försöker lägga upp lite bilder jag tror skulle intressera TV-tittarna. Man hittar mig på instagram som @gransbevakarnasverige_stefan och det är ett konto som drivs av mig och är inte något myndighetskonto.

Du jobbar som tulltjänsteman, hur är det?
– Jag är inne på mitt 16:e år nu som tulltjänsteman. Jag stortrivs fortfarande, och förutom det man ser i tv-serien så finns det så många olika saker man kan jobba med inom Tullverket. Att vara en Tulltjänstemän innebär inte enbart att man står vid gränserna och tittar i väskor.

Jag tycker alltid det är tomt i tullen när jag går förbi där på Arlanda, hur mycket jobbar ni egentligen?
– Utan att bli alltför politisk i mitt svar så är vi ju alldeles för få som jobbar inom Tullverket med ett såpass enormt arbetsansvar. Om du nu inte ser mina kollegor på Arlanda så kanske de är i någon av hamnarna i Stockholm eller vid flygplatserna kring Västerås eller Örebro. Det beror helt på hur det prioriteras. Jag får höra likadant om Öresundsbron, av mina vänner, att Tullverket aldrig syns där heller. Jag hoppas tv-serien ger en bra inblick i hur verkligheten är.

Du prydde omslaget av QX 2017 när du gifte dig med din man José, hur har det gått, är ni fortfarande gifta?
– Ja, vi är fortfarande tillsammans och ser man oss tillsammans på stan så går vi oftast hand i hand. José driver ju sitt gym som man kunde läsa om i QX i våras och det tar mycket av hans tid. Jag finns där och supportar honom så mycket jag bara kan.