Video

[rating value=”3″]

James Whale var mannen bakom de första filmerna om det missförstådda ”monstret” Frankenstein. I Vito Russos bok om gayfilm, ”The Celluloid Closet”, berättar han att Whale var den första regissören att svartlistas på grund av att han i en konservativ amerikansk filmmiljö var öppet homosexuell.

I filmen ”Gods and Monsters” viftar dock James Whale (spelad av Ian McKellen) bort detta, även om det skiner igenom att hans abrupta slut som filmregissör trots allt inte var på grund av helt egna val. I filmen är det en åldrad James Whale, som i mötet med den unge trädgårdsmästaren Clayton Boone (spelad av Brendan Fraser) konfronteras med sin ungdom och minnena från hans livs kärlek. James tvingades se honom skjutas till döds under första världskriget och lämnas hängande kvar i taggtråden mitt emellan skyttegravarna.

Det är under de stunder då James målar av Clayton som deras vänskap växer fram. Hela tiden hårt bevakade av en minst sagt snipig hushållerska (spelad av Lynn Redgrave). ”Gods and Monsters” har fått såväl en Oscar som en Golden Globe och den släpps på video idag.

Enda tramsiga är att Sandrew Metronome utnämner Brendan Fraser till huvudrollsinnehavare. Hallå – visst är han snygg och visst spelar han suveränt! Men nog fanken är det Ian McKellen som bör få det epitetet även i svensk marknadsföring!

Publicerad: 2000-08-16 00:00:00