Klart vi ser fram emot ett nytt filmår! Här är åtta regnbågiga anledningar att söka sig in i biomörkret nästa år.

Scream 6
Kanske inte den mest HBTQ+iga filmserien, men en av förra filmens överlevare var faktiskt Mindy Meeks-Martin (Jasmin Savoy Brown), som ju är flata. Hon syns i den nya teasern som lovar gott då handlingen lämnat Woodsboro för New York. Sidney Prescott (Neve Campbell) är inte tillbaka, men det är istället Hayden Panettieres Kirby som överlevde blodbadet i den fjärde filmen, och Courtneney Cox, som är den enda skådisen som varit med i alla Scream-seriens filmer (ja, förutom Ghostface-rösten Roger L. Jackson). En av filmens skådisar, Melissa Barerra, sa nyligen till en filmsajt att den sjätte filmen i serien ”möjligtvis är 100 gånger blodigare än de andra”. Premiär 10 mars.

Knock at The Cabin 
Den 3 februari går M. Night Shyamalans (Sjätte Sinnet) nya film upp på svenska biodukar. Skräckmästarens nya rulle handlar om ett par (spelade av Jonathan Groff och Ben Aldridge, båda öppet homosexuella skådisar) som hyr en ensligt belägen stuga i skogen med sin lilla dotter. Plötsligt knackar det på dörren och de som vill in vill inte paret väl. De tvingar dem att göra ett fruktansvärt val… Filmen bygger på romanen The Cabin at the End of the World.

Barbie 
Världens mest ikoniska docka har vi väl alla haft i vår hand vid nåt tillfälle.Nu kommer spelfilmen där Margot Robbie spelar Barbie själv och Ryan Gosling är Ken. I biroller syns en rad HBTQ-skådisar: Saturday Night Lives Kate McKinnon, Love, Simons Alexandra Ruth Shipp, Transparents Hari Nef och Chris Evans bögbrorsa Scott Evans. Teasertrailern som kom i mitten av december lovar gott. Premiär 21 juli.

L’immensità
I den här fransk-italienska filmen spelar Penelope Cruz mamma till ett barn som har könsdysfori. Sonen Andrea gavs en kvinnlig identitet vid födseln, men vill leva som pojke, i den här filmen som utspelar isig i 70-talets Rom. Han blir kär i Sara, som vet om Andreas bakgrund, och de två får starka band till varandra. Premiär i februari.

Dogborn 
Silvana Imam spelar ena halvan av ett tvillingpar som lever i samhällets skuggsida. Imam har redan hyllats för sin roll i Isabella Carbonells långfilmsdebut. Premiär 10 februari.

The Inspection 
Homosexuella skådisen Jeremy Pope (Hollywood och Pose) spelar Ellis French, som efter att hans mamma tagit avstånd från honom för att han är homosexuell, väljer att bli marinsoldat. Men på grund av hans läggning accepteras han inte där heller. Trots det finner han en gemenskap och styrka inom det militära. Premiär 10 februari.

Tár 
Den 3 mars är det premiär för Tár, där Cate Blanchett spelar musikern Lydia Tár i det här psykologiska dramat om Berlin-filarmonikernas första kvinnliga dirigent. Och precis som i flatfavoriten Carol spelar Cate lesbisk här också. Lydia är nämligen gift med Sharon (Nina Hoss) och deras relation ges stort utrymme i filmen.

The Whale 
Brendan Fraser är favorittippad att ta hem Oscarn för Bästa Manliga huvudrollen för rollen som överviktige engelskaprofessorn Charlie i den här filmen av Darren Aronofsky (Black Swan). Charlie håller lektioner via datorn och håller sitt utseende hemligt för sina studenter. Han överkonsumerar mat hemma och har bara en vän, sköterskan Liz, som vårdar honom för hans hjärtbesvär. Charlie är djupt deprimerad efter att han stora kärlek Alan svalt sig till döds ett par år tidigare, och nu tröstäter sig närmare 300-kilosstrecket. Premiär 10 mars.