Efter momentet ”solosången” år 2020 var juryn allt annat än positiva. De tyckte att det var för mycket teater. Kishti bad Isak skala bort allt tjafs och våga visa vem han var. Så han tog sitt pick och pack och återvände hem till Piteå, men med en känsla av att ta revansch. Det var startskottet på en lång resa för Isak. Han tog Kishtis ord på allvar och det var dags att söka sig inåt och hitta vem Isak var bakom fasaden. En milstolpe var att komma ut. Isak hade vetat länge att han var homosexuell men förnekat det för sig själv.

I Piteå så fanns det mycket fördomar kring att Isak höll på med musik och den han var.  Det ledde till att han länge gömde sig själv. Folk skrek ord efter honom i skolans korridorer, på pizzerian eller när han var ute.

– Det som var jobbigt för mig var att jag behövde gömma det. Jag har aldrig haft någon att relatera till och prata med. När man är i åldern 14-15 blir det ganska ensamt och det var tufft med alla rykten. Att inte vara som alla andra var inte jätteenkelt.

Isak insåg att han aldrig skulle kunna tvätta bort den där fasaden som juryn bett om ta bort, iallafall om han inte var öppen och ärlig mot sig själv. Våren 2021, nästan ett år efter att han blivit hemskickad från Idol, kom Isak ut på instagram.

Och det var någonstans därefter som Isak började hitta sig själv och som artist.

– Att komma ut var viktigt för att kunna hitta mig själv och det är en stor del av min resa. Efter det har jag blommat ut både personlighetsmässigt, stilmässigt och i mitt artisteri. Jag gav mig utrymme att växa och äntligen kunna vara mig själv.

Tre år efter sitt förra försök var det dags för revanschen han längtat efter. Isak ställde sig återigen på Idolscenen. Och den här gången var juryn helt rörd när Isak på momentet solosången, nu var alla i juryn överens. Han skulle vidare.

– Första gången jag sökte hade jag en bild av att jag måste vara något jag inte är för att få vara med. Den här gången kom jag in med inställningen att vara mig själv och om de vill ha mig så vill de ha mig för den jag är.

Nu är Isak topp 12 i Idol och han känner att han fått den revansch han drömt om. Både i Idol och för sig själv.

– Att komma ut har inneburit att jag kunnat blomma ut och växa på riktigt, utan att behöva lägga band eller ändra på mig, det känns att en stor del i revanschen är att jag är mig själv nu.