Mariah skrev låten på 15 minuter.
Julklassikern skrevs tillsammans med Careys dåvarande författarpartner Walter Afanasieff. Även om det länge har rapporterats att låten bara tog 15 minuter att skriva, avslöjade Carey senare att tidsramen var lite längre än så…

Maria ville inte spela in låten
Eller göra ett album. 1994 så var julalbum något som äldre artister och has-beens gjorde. I sin bok, ”Hitmaker: The Man and His Music”, minns ”Mimis” dåvarande man och musikchef, Tommy Mottola, att hon såg omslaget till albumet Merry Christmas och sa till honom: ”Vad försöker du göra, förvandla mig till Connie Francis?”

Låten nådde först ”bara” #12 på Billboard Hot 100-listan, men nu…
Uppenbarligen uppskattade folket på 90-talet inte denna jullåt, när ”All I Want for Christmas Is You” kom ut 1994 nådde den inte högre de än 12:e plats på Billboard Hot 100-lista. Men 25 år senare, 2019, nådde ”All I Want for Christmas Is You” för första gången förstaplatsen på Hot 100-listan.! Den blev då Mariahs 19:e nummer 1 på Hot 100.

Låten förbjöds att spelas på en bar.
Låten kanske är en festlig fanfavorit, men inte för alla! En lokal bar i USA, the Stoneleigh P bar i Dallas, satte nämligen upp en skylt med texten, ”All I Want For Christmas Is You får inte spelas före 1 december och endast en gång per kväll efter 1 december”.

Money money money
En rapport från New York Post uppskattade att Mariah tjänar cirka 3 miljoner dollar (drygt 30 miljoner kronor) varje år på låten. År 2021 kunde man läsa att Carey sammanlagt har fått in mer än 60 miljoner dollar från ‘All I Want For Christmas is You”.

Någon annan hävdar att de skrivit den
2022, 28 år efter att ”All I Want For Christmas Is You” först kom ut, hävdade en annan låtskrivare Andy Stone från Vince Vance & the Valiants att han faktiskt skrev den — och stämde Mariah på 20 miljoner dollar för det! Fallet lades ned men i november i år skickade Stone in en ny stämningsansökan…

Mariahs favoritrad i låten är…
”I don’t even wish for snow.” I 2019 års Amazon Music-special sa Mariah att det är hennes favoritdel av låten. ”Det är min favoritrad eftersom jag personligen alltid önskar mig snö. Men den raden visar exakt hur mycket man kan sakna sin kärlek…”

Låten spelades in mitt i sommaren
Den här julklassikern spelades ursprungligen in när det var som allra varmast ute. I augusti. För att skapa julstämning i studion dekorerade man med julgranar och ljus har Afanasieff berättat. ”Det talades till och med om att ta in lite snö vid ett tillfälle, men vi gick inte med på det, tack och lov!”

Mest streams på en enda dag
På julafton 2022 streamades låten 21,273 miljoner, vilket är rekord!

Artister som gjort cover på låten är bland andra:
Shania Twain, Micheal Bublé, Dolly Parton, My Chemical Romance, Justin Bieber, Ariana Grande, Miley Cyrus, Kelly Clarkson… och självklart våra svenska stjärnor Agnes & Måns.

Carpool karaoke ”All I Want for Christmas”-special
James Corden gjorde en särskild julspecial av sin Carpool karaoke där han vanligtvis bjuder in en gäst och sjunger flera av gästens låtar i bilen. I julavsnittet från 2017 sitter Mariah i passagerarsätet och de sjunger hela All I Want for Christmas tillsammans med storstjärnor som Lady Gaga, Adele, Elton John med flera som klipps in och som också sjungit den när de var med. Otroligt snyggt och välplanerat! Se här!

Källa: People. New York Post, PinkNews, Cosmopolitan.