Emma, hur stort Young Royals-fan är du?
– Lite för stort för mitt eget bästa.
Hur många gånger har du sett serien?
– Från start till slut på en gång: Säsong 1: Två gånger. Säsong 2: En gång. Säsong 3: En gång. Däremot har jag sett många enskilda delar många gånger. Jag skriver fanfiction, så mina kompisar skämtar om att jag “studerat” serien snarare än att jag sett den för att lära mig karaktärerna.
Vad är det du gillar med Young Royals?
– Det är en otroligt vacker serie. Den är ärlig och rå, både handlingsmässigt och karaktärsmässigt. Både historien och karaktärerna har så många lager vilket gör serien ännu mer speciell. Ingen är 100% god eller ond och även om man hatar det som en karaktär gör så kan man ändå förstå den, något jag känner är ovanligt i filmer och serier.
Har du något favoritavsnitt eller någon favoritscen?
– Jag älskar avsnitt 5 från säsong 1. Den innehåller så många av mina favoritscener och jag känner att det är i den som flera lager börjar visa sig hos många av karaktärerna. Jag tror min favoritscen däremot är när Wille och Simon pratar innan luciafirandet. Wille visar verkligen en sårbarhet där och man ser hur Simon får en förståelse för varför Wille gjorde det han gjorde.
Hur har Young Royals påverkat ditt liv?
– Jag har “jobbat” som översättare för flera fankonton och internationella fans sedan oktober 2021. Detta har gett mig vänner för livet. Jag har fått resa till Brasilien och hälsa på människor jag lärt känna genom serien och jag har fått träffa människor från alla möjliga länder, som USA, Guatemala, Marocco och Japan när de kommit till Sverige tack vare serien. Jag har även fått tillbaka en lust och glädje som jag inte haft på länge. Personer i Sverige har lätt att döma folk som brinner för något. Genom mina kompisar i Brasilien har jag fått lära mig att det är okej att vara passionerad. Bland annat har jag fått tillbaka min skrivarglädje och nu har jag skrivit över 400k ord genom fanfiction för Young Royals.
Sparar du på bilder etc på Young Royals?
– Nja, jag gör egen “merch” för Young Royals, Edvin Ryding och Omar Rudberg, så även om jag inte har mycket bilder (i alla fall inte utskrivna) så har jag tröjor, mobilskal och en dator klädd i Young Royals-klistermärken. Jag har även virkat en egen Young Royals-tröja. Jag har träffat delar av casten och Lisa (huvudförfattaren) flera gånger.
Vilket är ditt bästa Young Royals-minne?
– Aaaah jag har så många. Antingen när jag fick träffa min bästa kompis när jag kom till Brasilien sommaren 2022, eller utanför premiären av säsong 2 när jag fick träffa en stor del av skådespelarna. Eller favoriten är nog när jag var vid Kaggeholms slott sommaren 2023 med kompisar från Mexiko, Guatemala, Italien och Nederländerna och fick komma in i både slottet, skolan och sovsalarna där Young Royals spelades in. Det var en väldigt speciell dag och vi alla var så chockade och glada.
Hur känns det nu när serien tar slut?
– Skrämmande. Jag har alltid varit rädd för att saker ska ta slut. Jag har inte riktigt låtit mig själv inse att detta är slutet på serien. Den har gett mig så otroligt mycket under de senaste åren och det känns lite som att jag levt i en bubbla. Jag vet att serien kommer finnas kvar och jag kommer inte förlora mina vänner, men det känns ändå både läskigt och sorgligt att serien snart är över.
Så få höra, vad tyckte du om den sista säsongen, säsong 3?
– Jag tyckte otroligt mycket om sista säsongen. Innan den släpptes var jag orolig för hur allt skulle gå för karaktärerna men också för serien. Jag önskade på ett visst slut men jag kunde inte föreställa mig hur det skulle gå till. Samtidigt var jag orolig för det finns så många serier som tar slut på ett otillfredsställande sätt, antingen för att det fortfarande finns obesvarade frågor, för att allt löser sig för snabbt eller för att karaktärerna gör något som inte passar in i deras karaktär. Jag kan inte komma på något negativt med sista säsongen av Young Royals. Allt känns väldigt realistiskt och troligt och även om det finns frågor så är det snarare ”vad hände sen” än att de inte svarade på saker som hänt tidigare. Det var som att allt knöts ihop men samtidigt öppnade upp för en helt ny historia, vilket jag tycker är både väldigt vackert och otroligt bra gjort!
Det har ju dessutom släppts en dokumentär, Young Royals Forever, hur var den?
– Väldigt bra! Jag älskar att de lyft både behind-the-scenes som visar hur saker gått till från crewets perspektiv och skådespelarnas perspektiv. Det var roligt att se hur bra alla jobbat tillsammans och hur väl de trivts med varandra. Det var också kul att höra dem prata om seriens framgång och fansen. Vid ett tillfälle kan man se ett kuvert jag skickat till de som jobbat med serien, vilket var en rolig överraskning. Sen var den självklart otroligt känslosam. Man kunde verkligen se hur mycket serien betytt för alla som jobbat med den och det betyder så mycket att fått se allt detta. Det känns som en slags gåva från dem alla till fansen och det var ett väldigt bra ”avslut” på hela Young Royals-resan.
Sen måste du berätta hur det var på det stora Young Royals-evenet som höls i Stockholm i mars.
– Det var ärligt talat något av det bästa jag varit med om. Det var så häftigt att vara i ett rum med alla dessa människor som var där av samma anledning som jag. Det bästa i det hela var att känna alla känslor i rummet och att få uppleva något som var både sorgligt och otroligt lyckligt på samma gång med alla andra. När allt var slut stod jag där och såg så många människor som jag lärt känna genom serien, som hade rest från alla möjliga ställen i världen för att kunna ta del av den kvällen. Det visade verkligen på hur mycket serien har betytt för folk, och att Young Royals bidragit till så otroligt mycket mer än att bara berätta en historia.
Kan du berätta om när din YR-beundran började?
– Alltså, jag förälskade mig i serien första gången jag såg den, vilket var den 7 juli 2021. Jag hade sett massor av videor på sociala medier med karaktärerna och jag bestämde mig för att titta på den. Först var jag nära på att stänga av när jag insåg att serien var svensk, men jag fortsatte kolla och såg alla sex avsnitten på rad. Jag älskade verkligen detta med att karaktärerna hade så många lager och att man fick se så många sidor av karaktärerna. Det kändes så äkta och varje gång jag tittade på utvalda scener igen och igen så upptäckte jag nya saker. Jag tror det var detta som fick mig att börja skriva fanfiction för serien i augusti samma år. Jag skulle däremot säga att jag först blev en del av fandomet i oktober det året, när jag började prata med andra fans. Det var då jag började djupa ner mig ännu mer i serien för jag kunde diskutera den med andra människor. Så själva beundran började i juli, men sen har den bara blivit större och större.
Är Young Royals–sagan slut nu för dig?
– Det beror på hur man ser på det. Berättelsen i sig själv är inte slut i och med att karaktärerna lever vidare på något sätt. Jag har själv planer på att skriva en egen fortsättning genom min tolkning, men vi får se. Annars lever de ändå vidare i mitt huvud. Om vi annars ser på de saker jag gjort de senaste åren för Young Royals så skulle man nog kunna tänka att det är slut på ett sätt. Jag kommer inte göra fler Young Royals-projekt med andra fans, till exempel, men jag kommer fortfarande göra översättningar och andra projekt, jag kommer fortfarande gå på Omars konserter med fans jag lärt känna genom YR och jag kommer fortsätta följa både skådespelarna och de som jobbat med serien. Så Young Royals-delen börjar kanske gå mot ett slut, men samtidigt kommer det komma så mycket mer.