Inatt svensk tid var det dags för den ikoniska modefesten Met-galan i New York. Temat i år var en hyllning till Karl Lagerfeld, den ikoniska designern som kanske är mest känd för sin tid hos Chanel, men som även jobbat för Fendi, Balmain och sitt eget varumärke. Galan firade invigningen av utställningen ”Karl Lagerfeld: A Line of Beauty” och vi kollade med Sveriges egen modekung Fredrik Robertsson, som själv gick på röda mattan på Met-galan förra året, vad som imponerade mest på honom i år.

Så Fredrik, vem eller vilka var snyggast på galan i natt?
– Jag tycker många var otroligt snygga, men mina favoritlooks var nog Nicole Kidman som bar sin ikoniska Chanel-klänning från den reklamfilm hon gjorde för Chanel år 2004 av regissören Baz Luhrmann. Rihanna i Valentino var fantastisk och Doja Cat kom sminkad som en katt för att hylla Karls väldigt kända katt – Choupette.
Vilka stack ut mest?
– Stack ut gjorde många, för olika anledningar. Men Jared Leto dök ju upp som katten vilket jag inte gillade, men vad gör man inte för lite uppmärksamhet. Pedro Pascal bar shorts vilket många har reagerat på.
Var det någon som borde skämmas lite…
– Nej, det tycker jag inte, men jag var verkligen inget fan av Lil Nas som jag brukar gilla. Han kom klädd i en stringkalsong och arbetade sedan med kroppsmålning, smink och mask. MET handlar om mode, hantverk inom mode och det är ett magiskt tillfälle att hylla mode. Att då inte bära mode utan bara visa sin kropp med glitter imponerar inte på mig.
Du förknippades ju med Jared Leto förra året och det uppstod stor förvirring, men hans ”klädsel” imponerade alltså inte på dig i år?
– Nej, jag gillade det inte. Av lite samma anledning som med Lil Nas. Jared borde ha skapat något magiskt att bära, som en hyllning. Inte klä ut sig till en katt. Det är inte mode, det är bara effektsökeri.
Bästa gay-person på mattan?
– Definitivt min vän Jordan Roth som tillsammans med Schiaparelli inspirerats av Karl Lagerfelds svarta solfjäder. Han såg otrolig ut.
Hur kändes det att inte vara på plats i år?
– Jätteskönt (skrattar). Jag hade absolut kunnat åka men det var så magiskt förra året. Jag hade inte kunnat toppa det. Jag åker dit om några år när jag inte känner nån stress i att ”toppa förra året.”
Vilket är ditt bästa minne från förra året?
– Oj, det är så många otroliga minnen. Att gå röda mattan tillsammans med Sarah Jessica Parker är något jag aldrig kommer att glömma. Men när Alicia Keys kom fram till mig och sa att hon o jag var snyggast var också rätt sjukt. Jared Leto blev ju även glad att se mig då nyheterna hade kommit ut att vi var look-a-likes. Rätt komiskt. Men ja – jag har så många minnen. Inte minst efteråt på hotellrummet med min man och mitt team.
Var befinner sig din fantastiska utstyrsel från förra året idag?
– Hemma hos mig.
Få vi se dig på Met-galan nån mer gång?
– Absolut.

Rihanna