För snart ett år sedan fick den gaygalavinnande favoriten nytt styre då Madeleine Wolgast Stenberg och Niklas Löfvenholm, som drivit redovisningsbyrå och genom den varit med varit med som ekonomifunktion för Bee från start, klev in och tog över. Detta efter att tidigare ägaren Sten Gustafsson valt att sälja efter att medgrundaren Ulf Olsson gick bort 2020. Ulf var den som myntade Bee Bars begrepp ”straight friendly” efter att Bee blev Ulfs comeback på regnbågsscenen i Göteborg efter succén Nemo, klubben som tog över efter legendariska Bacchus under åttiotalet.
Niklas har varit med längs hela Bees resa och när Sten skulle sälja och stod utan köpare var det nära att Bee skulle lägga ner helt.
– Då kände vi att vi ville göra något, för vi ville inte att nåt skulle hända med familjen Bee, berättar Madeleine.
Och så fick det bli. Snart var överlåtelsen igenom och Sten har nu följt med längs hela vägen, vilket var viktigt för både Madeleine och Niklas.
– Vi vill ju att Bee ska fortsätta att vara Bee. De inkluderande värdegrunderna är jätteviktiga för oss och i princip all personal är kvar med oss, vilket känns jätteviktigt för de kan ju Bee. Vi vill ha dem med oss och själva vara delaktiga.
Niklas är kusin med Madeleines man och duon har jobbat ihop sedan 2007. Nu jobbar Madeleine heltid med Bee, trots att erfarenheten från att driva ställe var obefintlig.
– Jag säger som Pippi Långstrump: ”Det här har jag aldrig gjort förut så det ska nog gå bra” (skrattar). Men jag försöker lära mig allt och har varit överallt utom att stå i dörren. Jämfört med att jobba med ekonomi får man så mycket direkt feedback. Att leverera någons momsredovision är inte lika populärt (skrattar).
Tanken har alltid varit att driva Bee vidare som det populära ställe det alltid varit.
– Vi tog inte över för att något var trasigt, utan vi vill fortsätta att förädla Bee. Vi har försökt att följa med det första året och bara se hur saker funkar. Vi har ett jätteduktigt team i både kök och matsal som vi vill fortsätta lyfta och låta blomma. Vi vill ju bli bättre som Bee.
Både Madeleine och Niklas är straighta, men Madeleine har inte känt att det varit något problem.
– Jag har inte känt av någon misstänksamhet på grund av det, snarare har vi välkomnats varmt. För oss har det alltid varit självklart att sätta inkludering och mänskliga rättigheter först. Då har folk snarare varit mer skeptiska till är att vi är ekonomer (skrattar).
Vad tror du är hemligheten bakom dessa 15 år?
– En lokal i sig kan aldrig bli ett stamställe. Det är gästerna som gör stamstället och våra gäster kommer för stämningen och personalen. Du kan komma hit själv, men du är aldrig ensam. Kommer man hit är man en i familjen och det har vi vår personal att tacka för.
– Att exempelvis Linus varit här i tretton år säger ganska mycket. Att man vill stanna länge på en arbetsplats är det bästa betyget man kan få. Och det speglar hela personalen: Ingen här går ”bara” till jobbet. Det känns så priviligierat att ha den här fantastiska personalstyrkan.
Under kommande WestPride blir det ett litet 15-års-firande, sen blir det extra festfyllt torsdag, fredag och lördag.
– WestPride, Melodifestivalen och Eurovision är våra stora händelser. När de sista rösterna kom under Eurovision trodde jag att taket skulle lyfta. Vilken känsla! Under WestPrides parad satsar vi alltid lite extra, och har tryckt upp hundratals t-shirts. Och det ska i år bli jättekul att Prideområdet är i närliggande Bältespännarparken!
Under ett par år fanns Bee Malmö också, finns det planer på att yngla av sig på nytt?
– Inte i dagsläget, Bee Göteborg är en handfull, och jag är nöjd att vara Queen Bee här (skrattar).
Var tänker du att Bee är om 15 år?
– En fortsatt given och populär samlingsplats för alla.’

Linus till höger

Linus Lind är Bee Bar-favoriten som serverat oss mat, dryck och musik i över 13 år.
Hur kommer det sig att du stannat så länge på Bee?
– Från dag ett så kom jag in på en arbetsplats med gemenskap, glädje och humor. Vi har alltid jobbat som ett lag och med frihet under ansvar. Många av mina kollegor har jag haft sedan min första dag, och en del av dom som inte är kvar idag är jag fortfarande nära vän med. Och så har det även blivit med dom som har börjat efter mig. Vi har verkligen varit som en liten familj. Det har alltid betytt och varit mer än en arbetsplats. Så man vill inte lämna helt enkelt.
Vad är roligast?
– Det är jättesvårt att svara på. När jag började var det roligaste att träffa kollegor och gäster. Att få vara på en plats där jag kunde vara mig själv och få blomma ut. Under åren som har gått har det varit allt emellan soliga sommarluncher till svettiga nattklubbspass som jag tyckt om mest. Nu på senare tid så tycker jag det är kul med marknadsföring, sociala medier och nattklubben. Allt det är jag engagerad i och lär mig nya saker dagligen.
Finns det nåt särskilt minne från dessa år?
– När vi åkte upp med alla kollegor från både Göteborg och Malmö till QX-galan och vann priset för årets ställe 2016. Det är något jag kommer ha med mig hela livet. Att gemensamt få ta emot ett pris efter allt slit och skoj man gjort under ett år. Sen blev det en jävla fest också!
Har du blivit starstruck av någon gäst?
– Det var väldigt kul att se när Bianca Ingrosso klev in på uteserveringen och hela stället stannade till, inklusive jag. Men självklart, personligen så har det pirrat som mest när Danny Saucedo varit här och käkat. Han hade gärna fått sätta tänderna i mig istället (skrattar).
Du dj:ar ju också, vilket låt är Bee för dig?
– Trots de tusentals låtar som både jag och andra spelat där genom åren så är det väl ändå Ivi Adamous La la love som verkligen blivit en signaturlåt för oss.