När Ulrica Grafe kom ut, för snart sex år sedan, kände hon ett stort behov att träffa likasinnade så hon startade Hotellhänget Örebro, en systersatsning till framgångsrika flat-hänget som redan finns i bland annat Stockholm. Efter ett lokalbyte blev namnet Club hennes och nu på fredag under Nerike Pride är det åter dags för mötesplatsen för kvinnor som gillar kvinnor i Örebro. QX hörde av sig till Ulrica för att ta reda på mer.

– Det fanns inga sammanhang i Örebro, så jag drogs till evenemang i Stockholm. Där gillade jag Hotellhänget, och tänkte att det skulle kunna vara nåt för Örebro. Så jag frågade arrangörerna om det var ok med dom, och dom tyckte det var jättekul.
Ett halvår senare hade hon sitt första häng i Örebro. Hon erkänner med ett skratt att det fanns en rent egoistisk anledning till initiativet.
– Jag trodde och hoppades att det skulle hjälpa mig i sökandet efter min blivande fru. Det har det tyvärr inte gjort. Men, många andra har mött sin partner eller fru på mina häng. Och det är ju helt fantastiskt! Ett par träffades på det allra första hänget, och de dök upp på femårsjubileet i januari och var fortfarande lika kära och lyckliga. Det var så fint!

För Ulrica har det också varit viktigt att peppa och inspirera kvinnor som inte vågar komma, att faktiskt dyka upp. På första hänget kom två kvinnor fram och tackade. Den ena sa att hon var så tacksam att hon peppats att komma.
– Att jag sett henne och fått henne att känna sig välkommen. Hon hade aldrig varit i ett sammanhang med andra gaykvinnor, utan varit rädd i sin lägenhet i 30 år. Hon lämnade hotellet den kvällen mer rakryggad, modig och glad, tillsammans med nya vänner. Sånt värmer hjärtat!

Alla som definierar sig som kvinnor/ickebinära och som gillar kvinnor är välkomna och Ulrica berättar att hon tror att anledningen till succén är den familjära och välkomnande stämningen.
– Det är viktigt för mig att känna sig välkommen. Det finns ju inget annat i Örebro, eller städerna runt omkring. Så det är kul att kvinnorna kommer och trivs.

Denna fredag blir platsen Scandic Grand i Örebro, men man har varit på flera ställen. Ulrica försöker hitta en plats där hon kan få lite mer engagemang och bidrag till kvällen. Innan pandemin var det träffar var femte vecka, men är det ungefär 2-3 ggr per termin.
– Dels för att det kostat mig en hel del, och för att det tagit ganska mycket tid att fixa. Det är ju en hel del fixande innan, men när det väl är igång försöker jag bara vara trevlig, se de som kommer och få dem att känna sig välkomna. Sen dansar jag, en hel del, för det är nåt jag verkligen gillar. Och att få göra det med andra som är som jag, är ju helt galet ljuvligt!

Var kan man hålla koll på hur ni ses nästa gång?
– Jag har en FB-grupp som heter Club hennes. Där får man veta allt man behöver.

Hur är queerlivet annars i Örebro med omnejd?
– Det händer tyvärr inte så mycket. Makeriet har Rainbowroom nån gång per halvår, men i övrigt är det tämligen dött. Det är lite synd för vad jag förstått så här i efterhand, är att queerlivet var stort en gång i tiden. Det kanske är dags att se till att vi hamnar på queerkartan igen?

Det är ju Nerike Pride till helgen, vad ser du mest fram emot?
– Att få träffa alla härliga kvinnor på mitt häng, förstås. Men paraden känns extra viktig i år. Vi har en bit kvar. Så länge vi inte kan leva på lika villkor, behövs Pride. Och jag kommer gå i paraden. Stolt. Lycklig. Men också för alla dom som inte kan, får eller vågar.