– Det känns helt fantastiskt. En närapå livslång dröm som är på väg att gå i uppfyllelse, säger Sara Lövestam.

2006 började Sara Lövestam blogga under signaturen Bruden i Brudens Blogg. Senare blev hon stående krönikör i QX. Igår vann hon Bok-Sm med sitt manus Udda och blir alltså stallkamrat med Jan Guillou och Liza Marklund.

Mottot för Bok-SM är ”här föds Sveriges nya succéförfattare”. Hur väl passar det epitetet på Sara Lövestam?
– Det får vi väl se. En succé är svår att definiera innan den har inträffat. Men det är klart att jag tror på min bok.

Vem vill du ge det första exemplaret?
– Till… Oj, jag tänker som om det vore 10 000-kronorsfrågan. Första exemplaret vill jag ge till någon i min familj. Boken tillägnar jag alla som någon gång känt sig udda. Så… hela världen?

Du har beskrivit boken som en pusselroman om ”en helylle amputationsfetischist, en tvär språkforskare och en lesbisk player”. Var har du hittat inspirationen?
– Jag såg ett program om amputationsfetischister på TV och började skriva för att sätta mig in i det sättet att tänka. Det blev sedan Martin i boken. Språkforskaren Paula är den folkskygga nörden i mig, Lelle den gränslösa raggande flatan och svenskläraren. Ingen av karaktärerna är jag, utan olika sidor hos mig.

Du har kunnat läsa sen du var två år och är utbildad svensklärare. Vad säger du till de unga skribenter som vill bli publicerade.
– Hitta ditt eget språk och sätt dig in i hantverket. Nu radar jag klyschor, men vadå, det är sant. När jag började skriva och folk sade att det var bra tänkte jag att ”ja, men jag skriver längre så blir det en bok”. Så är det inte. Alla trådar man lägger ut måste ha en betydelse och knytas ihop innan slutet.

Filmskaparen Alfred Hitchcock sade att om ett gevär syns hänga på väggen i första scenen måste det avfyras innan den sista…
– Precis. Jag har alltid ett dokument som jag döper till ”hjälp” där jag skriver ner alla lösa trådar och bakgrundshistoria, så jag kan gå tillbaks och se. Som baksidan på ett korsstygn eller koden för ett html-dokument.

En av dina krönikor – där du förklarar homosexualitet med fotbollsmetaforer – har använts i journalistikundervisning på Södertörns Högskola. Vad tror du på för framtid för Udda?
– Jag hoppas att den ska användas som undervisningsmaterial i litteraturvetenskapen… i 200 år framöver.

Läs hela Saras bok Udda här!
Läs Saras blogg här!