Filmarna Minna Groos och Iben Haahr Andersen har gjort en medryckande, humoristisk och smart klippt dokumentär. Publiken på smygvisningen under Outgames är djupt koncentrerad. En bit in i filmen sitter ett gäng samlade och välklädda medelålders danskor och minns sina vilda år som aktivistflator på 70-talet. Plötsligt går flera varma skratt genom publiken. Damerna berättar hur de undersökte varandras underliv, kämpade mot penetrerande sex mellan kvinnor och hade onanikurser på kvinnoläger.
De utländska besökarna i publiken verkar vara i majoritet. Och trots att många av kvinnorna kommer från länder där det definitivt inte finns någon frejdig och kampglad lesbisk historia att titta tillbaka på så visar sig publiken vara mycket nöjd med vad de sett.
Efteråt pustar filmmakarna ut med ett leende.
Iben Haahr Andersen: Jag är genomlycklig. Vi har undrat om det ska gå att få ut den här filmen i världen. Om den är för humoristisk eller om våra frågor skulle kännas för exklusiva i länder som Syrien eller Indien där frågan är om lesbiska ens är synliga. Och så säger de att de gärna vill visa filmen.
Minna Groos: Samma frågor diskuteras i Syrien som här. En forskare som studerar lesbisk identitet i arabvärlden sa att hon fokuserar på likheterna, inte olikheterna.
– Vem vänder sig filmen till?
Iben: Både hetero- och homosexuella. Både lesbiska och bögar.
Minna: Ja, också bögar. En man sa att han saknat en rolig film om lesbiska!
Iben: Man orkar inte se fler komma-ut-filmer… Samtidigt tror jag att unga flickor får ut mycket av att se filmen. För trots att det är lätt att vara lesbisk i Skandinavien så kan det vara svårt att ta steget ut. Då är det bra att se vackra kvinnor filmen som bara gör det.
– Men ni har med en äldre kvinna som inte levt öppet.
Iben: Ja, hon är 84 och har svårt att bryta det mönstret.
Minna: Det var typiskt för 60-talet och ger perspektiv på den tiden. Men trots det har hon levt lesbiskt och förfört massor av kvinnor!
– När ni visar gamla svartvita filmklipp från 70-talet så tänker jag på att många homoaktivister i Sverige på den tiden såg upp till Danmark. Det var där allt spännande verkade hända.
Iben: Vi var väldigt samlade i Norden, reste fram och tillbaka till Sverige och Norge… Fast idag har vi ju Outgames som pågår just nu.
Minna: Men folk far till Femø idag med. Och ordet lesbisk har fortfarande en klang som många har svårt för.
Iben: Ja, en filmtekniker frågade vad filmen heter. Det kändes som en andra coming out att säga det: ”Öööhhh…”. ” God dag mit navn er Lesbisk.”.
– Ni hoppas få ut filmen i världen och så ska den ha riktig premiär snart.
Minna: Ja den är öppningsfilm på Copenhagen Gay and Lesbian Film Festival i oktober. Och då ska den visas i Malmö också, det blir den 24 oktober.
– Har ni några nya filmprojekt på gång redan?
Iben: Jag arbetar med en film om en själländsk fiskare som kommer ut sent i livet, vid 59 års ålder.

www.danishdoc.dk