91 år har gått sedan vi senast kunde se den i Stockolm. Men den 16:e september är väntan över. Söders stolthet Folkoperan slår upp portarna mot Hornsgatan, och fyller salongen med sin jakt på lyckan i Georges Bizets opera om kärlek, hot och manlig vänskap – Pärlfiskarna.

Att operan ursprungligen utspelas bland barbröstade pärldykare på Ceylon har visserligen hjälpt till att göra verket till en gay-favorit, men det är det underliggande bi-temat om förbjuden kärlek fördömd av samhälle och tro som lirkat en rosa väg in i röda hjärtan. Operan handlar om hur vi i en tid av förändring och hot håller fast vid gammal tradition och tro, när vi egentligen är tvungna att skapa nya.

Trots att verket hamnat lite under kjolen på sin dominanta storasyster Carmen bjuder Bizets fattiga fiskare på några av operavärldens vackraste smycken, självkart med den älskade ”Duetten” som pärlan i musslan. Tonerna om trohet mellan två män odödliggjordes i en klassisk femtiotalsinspelning där vår egen Jussi Björling tillsammans med amerikanske Robert Merrill sett till att det blivit ett av radions mest spelade operastycken. Någonsin.

Musiken är också populär som bakgrund i betydligt naknare duetter. Men där är Björlings bel canto är utbytt mot tjeckisk Bel Ami. Hemmasnickrande porramatörer har många gånger frälst filmsnuttar där man letar efter pärlan i betydligt grundare gömmor. Eller så kan du säga att du officiellt känner igen musiken från Nobelfestens pausunderhållning 1996. Det är helt OK.

”Det är hon, Gudinnan, som förenar oss idag! Låt oss dela samma öde, tillsammans till döden skiljer oss åt!”