Modeskaparen Tom Fords första film och regidebut A Single Man vann i helgen ett Guldlejon för bästa manliga skådespelare vid filmfestivalen i Venedig. Priset tilldelades Colin Firth för hans gestaltning av den homosexuella engelskläraren Gorge Falconer som i filmen förlorar sin partner efter ett 16årigt förhållande. Filmen är baserad på Christopher Isherwoods roman A Single Man från 1964, och fokuserar på den sista dagen i Gorges liv. Efter förlusten av sin partner har han svårt att återvända till det vardagliga livet och hans livslust är som bortblåst.

Isherwoods texter har tidigare blivit både filmer och pjäser och mest känd kanske han är för sin novellsamling The Berlin Stories från 1945, som 1951 blev pjäsen I Am a Camera som sedermera filmatiserades och blev den nu kultförklarade storfilmen Cabaret med Liza Minnelli. Den Berlinromantiska novellsamlingen kom till då den unge brittiske Isherwood under 1920- och 30-talen spenderade en hel del tid i Berlin där han kunde leva som öppet homosexuell.
Men nu är det alltså hans mindre kända roman, A Single Man, som blivit förevigad i rörlig form tackvare Tom Ford.

Och att döma av trailern till Fords regidebut verkar filmen vara något av ett stilistiskt mästerepos, då den verkar tala huvudsakligen i bilder. I den två minuter långa trailern yppas inte ett enda ord, varken från en speakerröst eller från skådespelarna. Istället skymtar vackra människor, kläder och miljöer förbi i korta sekvenser ackompanjerade av det stundande slutets tickande klocka. I trailern syns också filmens andra medverkande som den fantastiska Julianne Moore, Matthew Goode, och Tom Fords manliga modell-musa Jon Kortajarena, som tidigare bland annat gjort flera kampanjer för klädesmärket som Tom Ford har vid sidan av sin nya filmkarriär…

Boken En enda man, i QX Shop

Se den tyst talande trailern här: