– När du fyllde 50 sa du till QX att ”det finns alltid något nytt att upptäcka”. Och nu har Lunds kommun utsett dig till kulturchef. Dags för nya upptäckter alltså när du börjar jobba i januari?
– Ja, det kan man säga. De vill att det ska hända nya saker – och då får man komma utifrån som jag, upptäcka Lund från ett nytt perspektiv…
– Har du någon programförklaring för ditt jobb?
– Öppenhet och kommunikation!
– Betyder det öppenhet för nya kulturformer också?
– Det måste man ha, så att man motiverar fler bland både publik och utövare. Annars skapar man en bubbla av traditioner. Och det är inte en kulturchefs uppgift.
– Traditioner, ja… På vilket sätt kommer det att märkas att HBT är en del av Lunds kulturliv?
– Kultur- och fritidsförvaltningens mångfaldsplan är bra. HBT är en tydlig del där. Och så har Lund en stor ung befolkning som följer egna normer. HBT kommer att vara en del av kulturbilden.
– Men hur queer eller HBT är Lund som stad egentligen?
– Bilden av Lund är ganska straight, med en straight kultur. Det kommer man inte ifrån. Men det har varit olika queera ockupationer och aktioner. Fast de kanske vill vara utanför systemet…
– Hur mycket bestämmer kulturchefen i en kommun?
– Man är ett verktyg för det som politikerna uttrycker i sin programförklaring. Och jag ska ju genomföra deras visioner. Då gäller det att vara kreativ. Och det är jag rätt bra på!
– Lund blev inte kulturhuvudstad. En anledning var kanske att det inte finns ett kulturhus. Är det du som ska fixa det?
– Det finns önskemål om det och jag ser gärna att det blir ett kulturhus i Lund, en mötesplats där folk kan känna sig engagerade. Nu får vi utreda möjligheten och se vilka verksamheter som behövs och vilka som vill vara med – och se om man kan skapa en majoritet för ett kulturhus.



Så här skriver Kultur- och fritidsförvaltningen i Lund om mångfald:
”Mångfald innebär för oss inom Kultur & Fritid att alla människor – oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder värderas lika.

Att lyfta fram och värdesätta människors olikheter och erfarenheter och att inte särbehandla människor. Detta ska vara en självklarhet för oss alla.”

Lund.se

Kulturrådet Schenlaer tillbaks i Malmö