Med stöd av allt från modeexperter över politiker och hbt-kämpar startades igår en kampanj för att finansiera utgivningen av en bok om den danske och skandinaviske homorörelsens pionjären Axel Axgil.
– Axel Axgils historia är ett stycke kulturhistoria som är viktigt att få berättad, säger Star Tours försäljningschef Stig Elling som är en av undertecknarna av uppropet.
– Speciellt är det viktigt nu när han är frisk och vigör som nu. Att han var den förste som var öppet homosexuell är av speciell betydelse såväl här hemma som i utlandet. Han bidrog även till att jag vågade komma ut. Så jag har all anledning att uppmana alla att bidra till insamlingen.
Axel och hans nu avlidne make Eigil var de första som ingick registrerat partnerskap den 1 oktober 1989. Den händelsen gjorde dem kända världen över.
Axel och Eigil gav ut gaymedia redan tidigt och drev ett gay- och aktivitetspensionat på den danska landsbygden. En plats som blev ett viktigt center för såväl social samvaro som sexualpolitiskt engagemang för européer.
Det var hos Axel och Eigil som den svenska gaypressen såg sin gryning genom att Michael Holm och Geurt Staal startade sin utgivning av tidningen Viking som kort efter att de flyttat verksamheten över sundet till Svenska Teckomatorp döptes om till Revolt (mot sexuella fördomar).

Stötta insamlingen till bokutgivningen via Danske Bank 1551 – 3719285759

Läs mer på axelaxgil.dk