Se trailern för ”Kvinna” – andra delen i Peter Gaszynskis trilogi om kroppen

De två filmerna om heterosexuella män och kvinnor är redan inspelade och planerade att visas i Svt. Nu vill fotografen Peter Gaszynski avsluta sin trilogi om kroppen med ett möte med fyra flator, fyra bögar och fyra transpersoner som ska spelas in i hans studio vi Karlaplan under Stockholm Pride.

Peter Gaszynski med hunden Tuss
Under Stockholm Pride kommer 12 intervjuer att spelas in i studion på Karlaplan.

Peter Gaszynski har tidigare jobbat som modefotograf och menar att han själv fortfarande är fåfäng och utseendefixerad, trots att han nu bär på runt 20 kilo övervikt och är långt ifrån det han uppfattar som skönhetsidealet för en man: kortklippt och vältränad i slips och snygga skor. Syftet med filmen är att visa att kroppar är vackra utan att se ut som ett Slitz-omslag.

– Tanken utgick från mig själv och mina tankar kring kroppen. Jag är ganska blyg egentligen och vill inte synas i media, men i det här fallet är det viktigt. Jag vill inte att mina barn Astrid och Leo ska bli utseendefixerade.

Finns idealen om stark, självsäker man och söt, undergiven kvinna kvar 2010?
– Ja, jag tycker det. Vi försöker bryta os loss från dem, men jag tycker att de finns där.

På frågan om hur homo- och bisexuella män och kvinnors kroppsuppfattning skiljer sig från heterosexuellas, skruvar Peter Gaszynski på sig.

– Jag var rädd att jag skulle få den frågan.

Han börjar berätta om hur han i tio års tid varit VD för inredningsfirman House, och därigenom kommit i kontakt med många homosexuella män med ett öga för inredning.

– De hade en killes styrka, men en kvinnas skönhetstänkt… eller, fan, nu generaliserar jag, och det är inte meningen. Men – jag ska tänka efter så jag säger rätt nu – det vore intressant att se hur killar som gillar killar ser på sina kroppar, och jämföra det med hur killar som gillar tjejer ser på sina. Där måste det väl finnas en skillnad?

I filmerna om heterosexuella pratar personerna om allt om hur det var att få stånd första gången till plastikoperationer och vad som är viktigt hos en partner.

– Det är viktigt att personerna har självdistans och kan prata avslappnat om sådant här.

Hur gick det till när du förlorade oskulden?
– Det var inte så dramatiskt. Det var med en 14-årig tjej och vi var kära och gjorde det i hennes säng.

Vad tänkte du då om din kropp?
– Det var mest hennes kropp som stod i centrum. Hon kissade på sig.

Även transpersoner är intressanta för projektet. Peter Gaszynski ska även göra en fristående dokumentär om de kvinnor som tävlar i årets Miss Transexual.

– Det vore fantastiskt roligt om någon TV-kanal vill visa den. Jag har sett bilderna på tjejerna och de är jävligt snygga. Så där skulle Svensson få sig en skopa av något de inte är vana vid.

För att delta i projektet mailar du en kort beskrivning av dig själv till [email protected]