Galleri Kontrasts bidrag till Pride-festivalen är i år den amerikanska mode- och manskroppsfotografen George Platt Lynes. På bordet i utställningshallen ligger några dyrt förvärvade exemplar av Harper’s Bazaar. Det klassiska amerikanska modemagasinet där George Platt Lynes gjorde sig ett namn. Stilrena, dramatiska och grymt snygga modejobb. Bland modebilderna hänger även porträtten av samtida kändisar från 20-40-talen. Gertrud Stein, Gloria Swanson och Jean Cocteau avbildas lika avskalat dramatiskt med en ljussättning som lyfter den avbildades personlighet. Ett steg till i utställningslokalen kommer så hans erotiska bilder av män varav flera, och hans mest kända, är de surrelistiskt komponerade. På Kontrast hänger även hans studier i klassisk stil som än idag känns moderna i sitt uttryck. På flera av bilderna finns hans älskare/man studioassistenten George Tichenor. När Tichenor dog i kriget 1942 blev Platt Lynes sorg så stor att han valde att lämna mode- och porträttfotograferingen. Med målaren Marsden Hartley, som även han mist sin man i kriget, utvecklades under vintern 1943 det mer konstnärliga i Platt Lynes arbeten.
Hartley avled året efter deras täta samarbete och nu valde Platt Lynes att istället arbeta med sin förre älskares bror Jonathan Tichenor. De är verksamma i Platt Lynes studio fram till 1945 då Jonathan gifter sig och försvinner.
Ännu en separation som leder till att Platt Lynes återgår till modefotografering och blir chef för tidningen Vouges Hollywood-studio. Filmlegenden Cecil Beaton säger, enligt ett citat i Jack Woodys stora verk från 1981 om Platt Lynes att det var ”Hollywood som ‘dödade’ honom”.
Platt Lynes levde fram till 1955 och idag finns han representerad på flera stora museer världen över. Galleri Konstrats utställning, som bygger på verk ur David Leddicks samlingar, har byggts av den svenske fotokonstsamlaren Åke Lindberg.
En trappa ner ställer SvD-fotografen Dan Hansson ut sina porträtt, med tillhörande citat, av personer som publicerats till tidningen söndagsintervjuer. En stolt, men också lite svenskt generad fotograf, borde vid utställningen kunna konstatera att hans porträtt ämnade för tidning i allra högsta grad även fungerar på en utställning. Att de vi ser på bilderna alla är ”kändisar” blir snabbt ointressant och istället är det bilderna som fångar. Passande nog, så här till Pride, finns ett antal centrala personer i hbt-världen med: inte minst då Jonas Gardell och biskop Eva Brunne, två som format inte bara den svenska kristenhetens syn på kärlek utan också bidragit till att avdramatisera bilden av homosexuell samlevnad i hela det svenska samhället.
Utställningarna på Galleri Kontrast pågår till den 15 augusti.