Från Boston, där Petri Tuohimaa som tog vinnarbilden i Qruisers Pride-bildtävling befinner sig tillfälligt, berättar han att bilden är ett resultat av många inblandade.
– Jag önskar att jag kunde ta full ära för denna bild, men den skulle inte ha varit genomförbar utan de snygga modellerna, den briljanta idén från min vän som insåg att vi faktiskt kunde skapa en regnbåge och såklart mössorna som samma vän gjort, säger han.
Det hela tog sin start vid årets Helsinki Pride-parad och den första stora björnfesten i Helsingfors, Bears With Us Helsinki.
– Min vän gjorde mössorna till paraden och vi var åtta- nio stycken som bar dem, berättar Petri, Vi fick massa uppmärksamhet och nyfikna frågor, men framförallt en massa leenden och glada miner utmed gatorna. Vi hade inte tänkt att en sådan liten grej kunde gör så stor skillnad och få människor i alla åldrar att le.
Utmed paradvägen stod folk och ropade ”titta på dem, de är nallebjörnar”.
– Vi var inte längre människor utan vi sågs som björnar, säger Petri glatt.
Att bilden är tagen i Stockholm beror på att Petri hade besök under Pridefestivalen av två svenska vänner och när det var Stockholms tur att ha Pride så bjöds ”ett gäng av oss över”. Och hattarna var med hela vägen för att bäras av killarna efter Viking Bears paradvagn.
Hattarna fick också bildidén att växa fram och blev verkligt när de svenska gästerna ordnade pick nick för sina vänner på Skinnarviksberget under fredagen.
– Det var där vi märkte att folk som var med alla hade kläder i regnbågsflaggans färger! Vi satte hattar på de som hade rätt färger, berättar Petri och noterar att några av killarna på bilden var helt nya bekantskaper.
– Det var bara ”Mr Orange” på bilden som fick gå hem och hitta en färg i rätt kulör så att vi fick ihop en full regnbåge. Så på ett sätt är den arrangerad även om regnbågsidén var spontan. Ljusförhållandena var dessutom perfekta eftersom det inte var full sol den dagen.
Så vinnarbilden är ett resultat av finsk-svenskt björnsamarbete och efter att bilden tagits var det fest för björnarna på KingsTown där Mega Bear Partyt hölls. Och mössorna fick såklart vara med där också!

Petri Tuohimaa berättar att han är en snart 33-årig frilansare inom grafisk design och seriös hobbyfotograf.
– Jag reser några gånger om året i jobbet och det är därför jag just nu är i Boston, säger han.
– Jag älskar mitt oberoende och har lyckan av att ha ett intressant jobb och nog med uppdrag för att kunna såväl se världen som fotografera den!

Väl hemma i Helsingfors kommer han så kunna njuta av sitt pris – glasformgivaren Åsa Jungnelius glaspokal ”Sugar Dandy De Luxe”.

Vi kan dessutom tipsa om att Petri på sin Qruisersida har flera grymt snygga bilder från plåtningen på Skinnarviksberget! Och några riktigt häftiga från turkisk oljebrottning!

Petri på Qruiser: vallila77

Vinnarbilden 2010

Björn-bild tog hem Pridebilden 2010