Mångsysslaren och kreatören Gerhard Hoffman öppnade igår tillsammans med sångerskan Lucy van Org, den israeliske koreografen Yaron Shamir, artisten Roman Leitner-Shamov och konstnären André Nicki installationen ”Ett hjärta far genom Berlin”.
Vernissaget hölls på Rådhuset i Schöneberg och man kommer bland annat att landa på sin resa genom staden i Synagogan på Oranienstrasse.
”Es gibt Liebe, warum hasst du?” är den enkla, nästan naivt ställda, frågan. På en svart konsol ligger ett rött hjärta och Gerhard Hoffman förklarar att ”kärlek kan övervinna hatet – när en palestinsk kvinna älskar en israelisk kvinna, när en katolsk kvinna i Belfast älskar en protestantisk man eller då två män älskar varandra i Iran, trots risken att dömas till döden.”
Installationen följs av sakral musik där det på latin sjungs:
”Älska din nästa så som dig själv. Om du önskar fred, bered dig för krig. Skapa en öken och kalla det fred. Älska din nästa så som dig själv.”
Och det mantra som följer installationen, uppläst på flera språk lyder:
”Det finns kärlek, varför hatar du?”
Budskapet är klart och tydligt: Stanna upp – det räcker nu – det är nog med misstänksamhet och hat. Måhända en installation designad för Sverigedemokraterna och deras Europeiska bundsförvanter!

Tre av instalaltionens män: Roman Leitner-Shamov, Yaron Shamir, Gerhard Hoffman
Tre av instalaltionens män: Roman Leitner-Shamov, Yaron Shamir, Gerhard Hoffman