Fotografiska museets öppnande ett av många tecken på att fotografi blir allt mer betydelsefull som samtida konst. Numera är det främst på de samtida visningarna hos Auktionsverket och Bukowskis man hittar fotografi. I höst samsas de vanligt förekommande, och såklart gayheta, fotografierna av Marilyn Monroe med en av de mer klassiska bilderna av James Dean. Fotografen Roy Schatt porträtterade honom gående på West 68th Street i New York och bilden fick sitt namn därefter. 23,5 x 17,5 cm i silvergelatin och med ett utrop på 8 – 10 000 kronor hos Auktionsverket.



En annan fotograf som haft liknande problem med några av sina bilder där barn är nakna är Nan Goldin. På Auktionsverket finns två av hennes fotografier som dock inte lär skapa några problem. ”Brian with the Flintstones”, C-print 65,5 x 97 cm med utrop 100 – 120 000 och ”Self-portrait in Kimono w. Brian, NYC”, C-print 65 x 97 cm med utrop 120 -140 000.
Ännu en fotograf som burkar skapa rabalder är Andres Serrano. Denna gång är det dock inte hans bild ”Piss Christ” utan ”Piss Discus” som auktioneras ut. Samma idé, men denna gång en staty föreställande en diskuskastare som nedsänkts i piss och sedan fotograferats. 114 x 83 cm, Cibachrome, silikon och plexiglas. Utrop 70 – 80 000 kronor.
Mindre kontroversiell är David LaChapelle, den galet överdrivan kitschens fotografiska guru. ”Negative Currency: Five Dollar Bill Used As Negative” visar just det som titeln anger. C-print, 76 x 177 cm, upplaga 1/5 och utrop 200 – 250 000.
Svenska konstnären Maria Friberg, som framförallt i slutet av 90-talet deltog i en rad gay- och queer-sammanhang ofta tillsammans med Monika Larsen Dennis har bilder på bägge auktionshusen. Hennes verk ligger kring 40 – upp till 100 000 kronor.

Dana Sederowsky: Pergola

Dana Sederowsky har i flera fotoserier placerat en ”gammaldags” sjuksköterska som symbol i olika sammanhang. I en serie låter hon henne trilla runt i en sanddyna och rubricerat den efter den iranske presidenten; ”Ahmadinejad says: Run!”. På Bukowskis finns ”Pergola” daterad 2005 från hennes Capri-svit. C-print monterad på aluminium 70 x 120 cm med ett utrop på 20 – 25 000.
Tuija Lindströms foto, 11,5 x 90 cm, på svensk queerfotografis grand old man, Christer Strömholm finns hos Bukowskis. Bakom ett skirt sängdraperi ligger Christer sovande, naken. Polaroid/digital utskrift, färgpigment på bomullspapper och ett utrop på 8 – 10 000.

Annica Karlsson Rixon: ”The Artists Luncheon”

En av samtida visningarnas mest in your face- flatfoto är Annica Karlsson Rixons, ”The Artists’ Luncheon”, från 1997. Om den inte var från just 97 skulle man tro att det var ett reklamfoto för TV-serien L-Word! C-print 82 x 61 cm och kopierad av konstnären själv. Numrerad 2/4 och utrop på 60 – 80 000.

Matts Leiderstam: ”Ahmed”

Allt är nu såklart inte fotografi på visningarna av samtidskonst och design.
Med glädje kan jag notera att en av Matts Leiderstams vaser från mitten av 90-talet finns hos Auktionsverket. De ganska små, smäckra vaserna som ställdes ut hos Lydmar har en öppning i form av kända porrstjärnor anusar. Humor, fräckt och dessutom riktigt snyggt! Denna gång är det Ahmed som fått stå modell. Utrop 4 – 5000 kronor. Finns nog en möjlighet till att den går upp i pris!
Bukowskis kan stoltsera med en färglitografi av Francis Bacon. 100 – 150 000 är utropet för denna triptyk med namnet ”Three studies of a male back”. På samma auktionshus finns två David Hockney, ”Serenade” ur ”The blue guitar” och ”Henry seated with tulips”.
Likt Maria Friberg har grafikern Lars Lerin verk på bägge auktionshusen. Inga av de med homorelaterade motiv dock, utan det som visas är hans vackert ödesmättade akvareller.
Bjarne Melgaard har illustrerat ”apes in a sauna”. Måhända är det en egen erfarenhet av ett besök på en gaysauna han inspirerats av? Akvarell och kol på papper från år 2000. 100 x 150 cm och ett utrop på 50 – 70 000.

Martin Gustavsson, ”Utan titel, Tony”

Hos Bukowskis finns även en stor duk av den svenska, i London bosatta konstnären Martin Gustavsson, ”Utan titel, Tony”, 126 x 188 cm och utrop på 30 – 40 000. I starka färger, blåa ögon och knallröda läppar ligger Tony med en utforskande blick i en säng.
Och vad vore ett tips från homocoachen om inte queeraktören Kjartan Slettemark omnämndes. Hans Nixon-affischer finns hos Bukowskis och en collage/blandteknik på papper utan titel på Auktionsverket.
Som alltid, lika viktigt att understryka – visningarna av moderna och samtida är en utmärkt möjlighet att skaffa sig en bred bild av konst och design. Missa inte den möjligheten nu i veckan och helgen.