Bakom informationen att Ulla Billquists tragiska självmord var tänkt att ske tillsammans med hennes kvinnliga kärlekspartner, finns hennes vänner.
Lasse Zackrisson har sammanställt Ulla Billquists sångskatt i en CD-box där han i den medföljande bookleten berättar om att Billquist hade ett hemligt förhållande med en annan kvinna.
I bookleten anges inga direkta källor till uppgifterna, men Lasse Zackrisson berättar idag till QX att det är hennes vänner som berättat.
Zackrisson fick först höra detta av Billquist bästa väninna Britta Conradsson, idag 97 år. Hon och hennes man Sven, som var barndomskompis med den homosexuelle konstnären Bengt Carlberg ingick i en kamratkrets med många öppna homo- och bisexuella.
– Ulla sökte sig till dem och de blev väldigt nära vänner och både Britta och Sven blev mycket förtrogna med Ulla, berättar Lasse Zackrisson. Britta kallades Bips och kortet på QXs hemsida i samband med onsdagens artikel är tillägnad henne och hennes man från Ulla.
Lasse Zackrisson fick höra om händelsen för 6-7 år sedan av Britta Conradsson. Hon var då det enda ”vittnesmålet”. I somras fick han dock tillgång till en bandinspelning med Ulla Billquists siste make, Gunnar Hahn. I den bandinspelningen bekräftas händelserna kring Billquists död.
– Jag vet vem väninnan är, berättar Zackrisson. Hon dog för 20 år sedan och vi har bestämt att hennes identitet ska vara hemlig. Än så länge i varje fall.
Det var Britta och Gunnar Hahn som gick in i lägenheten tillsammans med två polismän. Det finns styrkt i polisprotokollet, berättar Zackrisson.
– Det står dock inte i protokollet att det var en tom huvudkudde bredvid Ulla på köksgolvet.
– Det låter lite konstigt i mina öron med hur hennes älskade lämnade henne på köksgolvet!
– Jo det är en obehaglig historia, svarar Lasse Zackrisson. Ulla somnade in av sömntabletterna och då gick hennes älskarinna ut och lät gasen vara på. Jag tror att Ulla var mentalt mer förberedd på självmord än hennes partner. Och av den anledningen blev det som det blev.
Zackrisson påpekar dock att det inte är omständigheterna kring detta, nu 64 år gamla självmordet som fått honom att vilja ta upp det.
– Det viktigaste som jag vill framhålla är att Ulla Billquist och hennes öde kan hjälpa oss att komma ihåg hur inskränkt allmänhetens uppfattning var när det gällde homosexualitet på den här tiden, säger han. Det är anledningen till att jag tyckte det var dags att offentliggöra denna hemlighet. Det är ingen skandal längre, men säger, som sagt, mycket om den tidsanda som rådde på 40-talet. Öppenheten kring Ullas liv kan öka förståelsen för hennes konstnärskap och för hennes tragiska beslut. Det är tur att det blivit lite bättre nuförtiden.

Läs även: Ulla Billquist hemliga kärlek