QX:s kulturpugga och programledaren för filmprogrammet Kino i P1, Roger Wilson, plockar russinen ur filmkakan.
Gus Van Sant har hållit liv i sin karriär från 80-talet och framåt. Han har provat massa olika genre utan att väja för gaytemat. Han har gjort allt från homopropagandafilm som Milk till destruktiv åtrå i Mala noche, berättar Roger Wilson. När qx ringer upp sitter han själv och klipper en radiointervju han gjort med regissören som ska sändas i fredagens radioprogram.
Vilka är dina favoritfilmer av Gus Van Sant?
– Jag gillar Mala noche som är hans debutlångfilm som är rå och opolerad. Sedan är jag också väldigt förtjust i hans Till varje pris med Nicole Kidman som ond väderflicka. Den senare, Elephant, är ett sanslöst lågmält mästerverk.
Vilka tre filmer med queertema får man inte missa i festivalutbudet?
– Självklart ska man se Hjärtslag med Xavier Dolan! Han är bara 21 år och är filmvärldens nya älsklingsbög. Filmen går upp i december på biograferna. Han är sådär härligt självupptagen och skriver, regisserar och spelar en av huvudrollerna.
– Sedan vill jag tipsa om Kaboom som är gjord av Mysterious Skin-regissören Gregg Araki. Det är en störigt punkig hbt-historia med mystiska mördarsekter och lesbiska häxor. Den är underhållande.
– Sist så måste man kolla in The Howl som är gjord av regissören som gjorde dokumentären om homorättskämpen Harvey Milk, dokumentären om aidslapptäcket och Celluloid Closet. Det är poesianalys i filmform och återupplivning av en homohistoria. Och så lite ögongodis samtidigt…
Kino i P1 Fredag 19 november kl 18:15
Lyssna på Gus Van Sant kl 17.30 i Face2Face. Lördag 20 november. Scandia.