När Elisabeth Ohlson-Wallins utställning Jerusalem öppnade på Södra Teaterns Kägelbanan under tisdagens förmiddag var det glest med poliser på plats. Ohlson-Wallin passade på att ge en känga till polisen i Göteborg som hon menade överdrev hotet mot utställningen när den öppnade i höstas på Världskulturmuseet.
I sitt invigningstal som inleddes med att Teaterchefen Nadia Izzat välkomnade Jerusalem till Södran, markerade Ohlson-Wallin även mot de som jämför hennes bilder med Muhammedkarikatyrer. Hon beskrev det även som att utställningen nu ”kommit hem” men passade på att ge en eloge till pedagogerna på Världskulturmuseet i Göteborg. Nästan som en markering mot den höga säkerhetsnivån i Göteborg valde man att ha öppningen ute i det fria på Mosebacke med Stadens inlopp som fond.
Bland vernissagegästerna märktes Svenska kyrkans Stockholmsbiskop Eva Brunne som för QX bland annat beskrev utställningen som ”dyster”. Även Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin var på plats liksom riksdagskollegan Barbro Westerholm (fp).
I samband med att utställningen öppnar på Södran släpps också utställningskatalogen där bilderna och beskrivande texter finns med på svenska, engelska, hebreiska och arabiska.
För er som inte kan köpa den på plats finns den nu även i QX Shop.

QX Recension: Ohlson Wallin ger en mörk bild av religion

Jerusalem i QX Shop