Lördag kväll är det stort kalas i Åbo då Kulturhuvudstadsåret officiellt invigs. Men redan på fredagskvällen var det nya stora utställningshallen Logomo som invigdes med pompa och ståt.
Fotoutställningen Alice i Underlandet liksom fotbollskultur var två teman när Logomo öppnat, men troligen är det den retrospektiva utställningen med Tom of Finlands, Touko Laaksonen, fantastiska arbeten som väckt och kommer att väcka störst uppmärksamhet.
Att utställningen tagit plats på just Logomo under Kulturhuvudstadsåret är ytterligare en markering om att Tom of Finland nu blivit officiellt omfamnad i Finland.
Mannen bakom Tom of Finland Foundation, Durk Dehner kom till invigningen direkt från Los Angeles och underströk att Tom of Finland tillhör de allmännas domän och han menade att idag är Tom’s främsta tillskyndare unga kvinnor i 20-30 årsåldern. ”En grupp som nu äntligen tillåts bejaka en lustfylld sexualitet”.
Med i Åbo fanns även Gary Everett som satt ihop denna retrospektiva utställning till Homotopia-festivalen i Liverpool. Där visades den ör en rekordpublik innan den åkte på turné bland annat till Japan. Efter Åbo söker han nu möjligheter för att ta utställningen till Sverige.
Gary Everett påpekade också den symboliska i att Tom of Finland-bilderna ställs ut i just Åbo, inte långt från Touko Laaksonens barndomshem.
I sommar kommer ännu en queer konstnär att visas på Logomo. Isaac Julians berättelser om Afrika visas där Eija-Liisa Ahtila idag har en utställning. Tom’s bilder hänger ända fram till den 18 december. En tur till Åbo under året är därmed en självklar vallfärd för nordiska hbt-personer med i alla fall ett uns av homokulturintresse!
Under kvällen uppträdde Finlands ”bästa.. och enda” gaykör, Out ‘n Loud med finska och svenska visor, bland annat en underhållande version av Jag tror, jag tro på sommaren. De framförde även en sång av Touko Laaksonen!

Tom of Finland har kommit hem