Boken kom 2010 och fick ett mycket positivt mottagande på landets kultursidor. Utmärkelserna är bara ytterligare kvitton på framgången.
– Det är jättejätteroligt! Det är så kul att få så mycket uppmärksamhet. Det var ju många andra bra böcker som kom ut, så det var kul att dom valde mig, berättar han.

Boken handlar om den androgyne Sebastians letande efter en egen identitet och kärlek. Berättelsen rymmer dekadens och dramatik. Uttagningskommittén för Debutantpriset nominerade Eli Levéns bok med motiveringen: ”För en roman som känsligt och sårbart gestaltar det riskfyllda spelet mellan självutgivelse och utsatthet.” Att bara bli nominerad är betydelsefullt säger Eli Levén.

– Det ger ju uppmärksamhet och förhoppningsvis betyder det att jag kan bli översatt till något annat nordiskt språk om jag vinner. En prissumma på 100 000 kronor som debutantpriset innebär kan jag ju leva på ett år och bara skriva. Jag ser fram emot att åka till Borås och träffa ungdomar. Jag tror att många som läst boken är unga. Jag har sett många tjejer skriva om den på sina bloggar.

Förra året var det Johan Kling som tog hem debutantpriset och i år konkurrerar Eli Levén med Stephan Mendel-Enk, Anna Ringberg, Elin Ruuth och Helena Österlund. Oavsett om Eli Levéns bok vinner eller inte så har den en fortsättning på vita duken.

– Jag har bott i New York sedan i oktober. Här skriver jag på manuset till filmatiseringen av boken. Det går bra och vi har hittat huvudrollsinnehavarna. I sommar spelar vi in filmen. Sen passar jag ju på att ha lite roligt här också. Det kan vara lite distraherande faktiskt…

Oj, vad är det med staden som tagit tag i dig?
– Det är en massa killar, filmer, utställningar och man träffar människor hela tiden och är social. Det är övermäktigt. Jag har bott i Stockholm i tio år. New York är en riktig stad, nästan som en varelse. Den förändras väldigt snabbt och lever ett liv som byggs upp och raseras hela tiden. Det är fascinerande – en stad större än en själv.

Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats i QX Shop


Elis bok blir film – spelar du huvudrollen?