Längtar ni till att Pridesäsongen drar igång på allvar i Sverige? Redan nu till helgen kan man få försmak på vad som komma skall då flera olika kulturarrangemang på hbt-tema erbjuds!
På onsdag kan man smygstarta ”Pride-veckan” med Humormaffian på Momma. Förutom kärnmaffian Moa, Liv och Pernilla spelar Snygg-Jessica och så kommer gästartisterna Yvonne Johnsson och Evelyn Mosk. För de som vill festa vidare har Lagerlunden på Café Opera öppet till 03.
Ett spännande alternativ att starta onsdagskvällen med är annars Åsa Linderborg som besöker queerbokhandeln Hallongrottan. Linderborg som är kulturchef på Aftonbladet talar med Lotta Vilde Wahl om klassperspektiv.
På torsdag hålls ett samtal mellan Elisabeth Ohlson-Walin och den sydafrikanska filmaren Zanele Muholi på Högkvarteret. Zanele Muholi som beskriver svarta lesbiskas kamp i Sydafrika är på besök i Stockholm i samband med CinemaAfrica-festivalen. Hennes film Diffucult Love visas fredag, lördag och söndag under festivalen och på fredagens visning finns hon dessutom med i ett nytt samtal , denna gång med RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund.På torsdag startar Cinematekets Queerhelg med Roger Wilson som talar om när homofilmen blev folkkär efter att filmen The Celluliod Closet visats. På fredag visas Cheryl Dunyes The Watermelon Woman och The Owls liksom Kucia Puenzos XXY. Lördagens Queer-helg inleds med ett samtal om svensk homofilm idag med regissörerna Jenifer Malmqvist, Alexandra Keiningoch Ester Martin Bergsmark. Samtalet leds av Ingrid Ryberg. Efter samtalet visas Brotherhood av Nicolo Dinato. Söndag är avslutande dag för Queer-helgen och då visas Alain Berliners Mitt liv i rosa och Luchino Viscontis film Ludwig.Jonas Gardell är tillbaks i Stockholm med sin föreställning Trafikplats Glädjen. Fredag och lördag på Rival vid Mariatorget. Befriande skratt blandas med allvar och sådana klokheter som Jonas Gardell är mästare på att leverera!På fredag har konstnärerna Gustaf Nordenskiöld och Hans Isaksson vernissage på sin utställning ”Grabbar, grabbar, en i taget”. Kukar i keramik med pärlor och andra accessoarer! Utställningen har öppet i helgen och sedan kan man boka tid för visning fram till i maj.Fredag är även premiärdags på Stadsteatern. På deras scen ute i Skärholmen står Robert Fux, gjord till flicka, med Åsa Lindholms föreställning ”Sugarstar, superstjärna”.


På söndag kväll, så som alla sista söndagar i månaden, har kulturföreningen Tupilak en Regnbågskulturafton på Hallongrottan. Öppet från 17.00 och på plats finns konst, gästföreläsare och samtal om framtida projekt och internationella samarbeten.Söndag är även starten för Judiska församlingens första Kulturdialog Israel-Sverige. Temat är HBT-kultur och i två dagar blir det film, musik och diskussioner. På söndag medverkar de tre israeliska hbt-konstnärerna Rona Kenan, Dory Manor och i ett samtal om hbt-kultur och politik med deras svenska kollegor Jonas Gardell och Jessica Kolterjahn. Samtalet leds av Lena Einhorn och följs av Rona Kenan som framför egna låtar. Vid sextiden tar en religionsdebatt vid ledd av Arne Ruth. Stockholms domprost Åke Bonnier samtalar med nye rabbinen vid Stora Synagogan David Lazar. På måndagen forsätter kulturdialogen med ett samtal om outing och utvecklingen av hbt-rättigheter och två filmer visas: dokumentärfilmen Gay Days av Yair Qedar liksom Stefan Braun om just modepersonligheten Stefan Braun och hans dubbelliv i 50-60-talets Tel Aviv.
Biljetter kan löpas i förväg eller i kassan på Södra Teatern.


När ni nu väl insett att det är ett miniPride på gång i Stockholm så kan vi passa på att tipsa om att en av Sveriges kanske främsta konstnärer Gösta Adrian Nilsson finns presenterad i en magnifik utställning på Waldemarsudde. Vare sig ni går just denna helg eller passar på innan maj månads slut, så se till att inte missa denna chans på få.
När ni då ändå befinner er på Djurgården går det enkelt att kombinera besöket med en underbart galen kväll på Tyrol och föreställningen La Soirée. Samma här – missa inte detta!
Fest? Jo visst. Det är lönehelg. Så gissa om att det kommer bli fart på klubbarna i helgen. Indie och Femininitet på Högkvarteret, Lezzie Weekend på Momma, Momma & Roxy Goes Nightclub, Black Out och gummi/läder på SLM, Torget, Göken, Monarki, Tomrik, Zipper, Zinc, Side Track, Roxy, Paradise, Garage och säkert kommer mer till när det väl är dags för veckans partyartikel på QX.se.
Håll med – nog smakar det Pride alltid!