Will Gregory, kanske mest känd som den ena halvan av den London-baserade elektroduon Goldfrapp, ger sig nu ut på ett eget rymdäventyr med sin nyskrivna opera ”Piccard in Space”. Den nya operans två världspremiärspelningar går av stapeln på The Southbank Centre i London i månadsskiftet mars/april.

”Piccard in Space” är en opera baserad på den halvgalna vetenskapsmannen Auguste Piccards vetenskapliga äventyrslystnad och fokuserar på hans främsta bragd – att vara den första människan i världen att ta sig upp i stratosfären i lufttät vätgasballong. Målet med den galna ballongfärden var att år 1931 bevisa vännen Albert Einsteins relativitetsteori. Ballongturen blev lyckad och Piccard och hans ballong lyckades nå förvånansvärda 15785 meter, vilket är dubbelt så högt som Mount Everest. August Piccard må vara något av en doldis i vetenskapssammanhang men har ändå inte gått obemärkt förbi då han står som inspirationsgestalt till både Hergés Professor Kalky i ”Tintin”, och till Kapten Piccard i ”Star Treck”. Och nu gör alltså Goldfrapp-medlemmen Will Gregory alltså en dramatisk opera i hans ära.

Goldfrapp, den elektroduo från vilken Gregory tidigare gjort sig mest känd, tillsammans med medskrivaren och sångerskan Alison Goldfrapp, bildades 2001 och har hittills släppt fem studioalbum med ett best-of-album på väg då de nu lämnar sitt gamla skivbolag Mute. Deras största hit hittills är den Donna SummerI Feel Love”-inspirerade låten ”Strict Machine” från 2003 som blev en stor klubb- och list-hit världen över.

Alison Goldfrapp i Lissabon 22 september förra året

På grund av sitt ofta dansvändliga, djupt elektroniska och sexualiserade sound, och sitt dramatiska videobildspråk har Goldfrapp också skaffat sig en stor skara efterföljare hos gaypubliken. Gaypubliken jublade också extra glatt då det förra året avslöjades att Alison Goldfrapp hade inlett ett förhållande med en annan kvinna. Hennes egen bekräftelse på gay-ryktena kom efter att det nyblivna paret hade jagats av envetna paparazzi-fotografer som alla ville ha den första bilden på det ”lesbiska paret”. Spekulationerna kring Alisons sexuallitet har figurerat ända sedan elektroduon medverkade i ett avsnitt av den amerikanska tv-serien ”L-Word”, där gruppen framförde sin låt ”Ride a White Horse”.

Alisons uttågande ur garderoben har också manat fram spekulationer och tolkningar av det övergripande temat på gruppens femte studioalbum, ”Head First”, där många av texterna indikerar att Alison nu gjort slut med männen för gått och hädan efter kommer att koncentrera sig på kvinnorna. Videon till den senaste singeln ”Alive” har inte motverkat spekulationerna…

Se Goldfrapps video till låten Alive:

Se Goldfrapps medverkan i ”The L-Word”: