Den danske konstnären Flemming Rolighed är just nu aktuell i såväl hemstaden Århus som i den ena av årets två kulturhuvudstäder, Tallinn.
I Århus visas utställningen Nuet på Galleri Kyhl fram till den 28 maj. Här har Rolighed bidragit med ännu en gayifiering av vardagsprodukter. Denna gång tvättmedelsflaskor som han försett med nya etiketter och satt ihop till texten ”Are we family”. Tanken går till den klassiska discolåten We are family, men med omkastandet av orden ställs istället frågan om vår hbtq-familj verkligen är en familj.
Platsflaskornas innehåll av fläckborttagningsmedel gör frågan närmast oroande; vilka smutsfläckar är det som vi skall ta bort för att kunna upprätthålla bilden av att vara familj. Frågan kan såklart även omfatta bilden, eller drömmen, om den biologiskt sociala familjen. De svarta fåren skall tvättas vita, men kan vi då verkligen fortsatt vara en familj?
På utställningen i Århus medverkar även Morten Kær, Mikael Madsen och Eric R. Fajardo och hela utställningens tema handlar om att göra en antropologisk utforskning av vår nutid.
Flemming Rolighed är fram till den 26 juni med på den internationella samlingsutställningen ”Untold Stories” i Tallinn. Untold Stories fokuserar på hbtq-konst och livserfarenheter och arrangeras även som del av Baltic Pride som hålls i juni månad.



Tidigare om Flemming Rolighed

Flemming Rolighed kommenterar kyrklig censur Flemming Rolighed ställer ut på Pride Square Trans-tjur på vårutställning i Århus