Den danske konstnären Flemming Rolighed har gjort sig ett namn genom sina installationer där vardagsprodukter ställs ut efter att de ändrats om. Hans arbeten utgår ofta och medvetet från hans erfarenheter som bög-
Hans Toblerone-kartong har manipulerats så att det står Tobehomo. I övrigt ser kartongen exakt lika dan ut som originalet.
Tvättmedelkartongen Omo blir såklart Homo med det bibehållna budskapet ”Snavs er godt” (smuts är bra). När Unilvever insåg hur Rolighed använde deras produkter drog de tillbaks sitt sponsringsavtal där de skulle ha gett honom 70 kartonger. Homofiliseringen av budskapet passade tydligen inte in i deras kommunikationsstrategier!
Och cigarettpaketet Look får en regnbågsfärgad logga där ”varninggstexten” lyder: ”Vi er alle homoer sagde den ene homo sapiens til den anden”. På andra paket lyder texten: ”Rygning kan få din sæd til at smage af meget mere” eller ”Vi tjener på jere”.
Reklamaffischen för SAS har budskapet ”It’s Airborne…” och på flygplanet har SAS skrivits SARS.
I hans videoinstallationer kan man se en smygfotografering från öknen i Playa del Inglés där en grupp män raggar på varandra och i en annan filmar han allt skräp, bestående av papperstussar och använda kondomer.


På Spring07 i Århus Konstbygning är han en av de konstnärer som ställer ut. Här har han en uppstoppad tjur och en tupp placerad i ett målat landskap där utplacerade vita mjölkkartonger ligger. Installationen har som idé att ifråga sexualitet och kön genom att han manipulerat djuren. Tjuren har fått ett juver. Här är det han-djur som levererar mjölk och ägg och bryter därmed normativiteten. Verkets namn ”Xq28” refererar till försöken att genetiskt förklara homosexualitet. Xq28 är namnet på en gen som en grupp forskare 1993 ansåg vara den som styr homosexualitet.

Utställningen pågår fram till den 7 maj.
Århus Konstbygning

http://www.flemmingrolighed.dk

Källa: Flemming Roligheds hemsida

Publicerad: 2007-04-06 00:00:00