– Ibland hör jag bögar och flator klaga på att det inte finns bra homokultur i Sverige i dag. Sedan visar det sig att de inte har hittat det där fantastiska seriealbumet, sett den där lysande föreställningen eller läst den där briljanta boken, konstaterar Stefan Ingvarsson.
– Homokulturens ABC ger dig en inblick i ett urval av sådant som garanterat är värt att hålla ögonen på. Tänk dig kvällen som en föreställning full av länkar som du kan klicka vidare på. Alla ställer upp ideellt för att man vill visa upp hela den variation av konst och kultur som görs av homos eller speglar homos i Sverige i dag.

Helena Sandström utlovar intressanta samtal, utdrag ur teaterstycken och en och annan överraskning.
– Vi vill visa hur stor del av kulturlivet som präglas av hbt-personer och vi lyfter fram några av Sveriges intressanta kulturprofiler som får berätta vad de har på gång. Det finns ett stort intresse bland homos, det märks när det kommer en ny pjäs eller film med hbt-tema. Då blir det slutsålt, utbrister Helena Sandström.

Hon konstaterar att det behövs något under Pride som står mellan de politiska seminarierna och den rena underhållningen. Därför har man bland andra samlat skaparen av filmen Kyss mig, Alexandra-ThereseKeining och skådespelserskan Josefine Tengblad. Andra medverkande är
romandebutanten Andrès Stoopendaal, filmjournalisten Roger Wilson och hedersgästen, författaren Birgitta Stenberg.

Helena Sandström säger att det här är ett sätt att belysa hbt-kulturens historia, men att det skulle vara någon slags queerkanon värjer hon sig emot.
– Jag har svårt för kanon, med saker man bör veta och ha konsumerat. Men det är naturligtvis bra att känna till att Tove Jansson levde med en kvinna. Sedan är det svårt att dela in vad som är queer och inte.
Kultur handlar om personliga upplevelser, och Helena Sandström tycker det är svårt att definiera vad som kan kategoriseras som hbt-kultur. Är det till exempel berättelsen eller den som berättar?

Vad inspireras du själv av Stefan?
– Jag inspireras av de som valt att vara att inte tumma på sin konstnärliga intuition och visa sådant som de tycker är deras sanning.. En av dem som verkat i stark motvind och än i dag inte riktigt fått den ikonstatus i kulturvärlden som hon förtjänar är Birgitta Stenberg som är årets hedersgäst på Homokulturens ABC. Andra förebilder är till exempel den polska fjollkulturskildraren Michal
Witkowski
som också besöker Pride i år. En ständig förebild är Quentin Crips som gjorde förmågan att vara sig själv till en konstform.

Och vilka ger dig kickar Helena?
– Filmskaparen John Waters, regissören Mai Zetterling och aktrisen Inga Gill!