Oskar, du har kört monologen Komma ut i flera år, och ska nu börja turnera med din nya #snygg #snyggare #utbränd, berätta om den!
– Det här är en monolog, som handlar om sociala medier, psykisk ohälsa och om att känna sig otillräcklig. Urpremiären skedde i Karlskrona, där jag alltid lägger mina premiärer. Anledningen är att jag vill vara en bra ambassadör för mitt älskade födelselän Blekinge! För regin står Paula Ternström.
Vilka vänder monologen sig till?
– När den spelas på skolor spelar jag den främst från årskurs 9 och uppåt. Det är ett relativt tungt ämne och därför har jag i samråd med högstadieelever och lärare valt att sätta åldersgränsen från cirka 15 år.
Och du spelar rollen som Wille som är homosexuell?
– Ja, precis. Förutom Wille gestaltar jag sju andra personer i hans liv. För mig är det viktigt att Willes läggning bara är en bisats och inget som ska ha fokus i berättelsen. Däremot sprider sig en dickpick, som får  katastrofala konsekvenser senare i berättelsen…

Är du själv mycket på sociala medier och kollar FB och insta var och varannan minut och räknar likes etc?
– Oh, ja! Jag har själv kommit till bättre insikt efter att ha jobbat med berättelsen över ett år. Jag tycker framför allt att vi vuxna hela tiden tjatar på barn och ungdomar om hur beroende de är av sina mobiler, införande av skärmtid och så vidare, men att vi faktiskt sällan lever som vi lär. Det är inte för inte som jag bad er att just ha med mitt Instagram i faktarutan (skrattar).
Vad händer med komma ut-monologen, är den färdigspelad?
– Nej, tvärt om skulle jag vilja säga! Den har nu spelats över 430 (!) gånger, men fortsatt finns det ett så oerhört stort intresse för min HBTQ-monolog. Från hösten har jag dessutom anlitat skådespelaren Viktor Flarkell, så vi kommer alltså spela den parallellt för att alla bokningar, som kommer in, ska kunna genomföras. Jag är så glad, lycklig och ödmjuk över att den har blivit en sådan succé!
Vad händer annars i livet förutom att du åker land och rike runt med dina monologer?
– Dagen efter premiären av #snygg började jag skriva på en ny pjäs, så den är i process i detta nu. Dessutom håller ”Komma ut” och min HBTQ-bok ”Gay, straight eller mittemellan?” på att översättas till ett annat språk, men jag kan inte säga mer än så för tillfället. Utöver det håller jag föreläsningar, spelar in reklamfilmer och gör modelljobb, så det är fullt ös hela tiden. Jag får passa mig så att jag inte blir utbränd…

Oskar Sternulf
Yrke: Kulturentreprenör, musikalartist, skådespelare, dramatiker och författare.
Ålder: 34
Bor: Vasastan i Stockholm.
Familj: Fästmannen Jonas.
Webbplats: sternulf.se
Instagram: sternulf.se

#snygg #snyggare #utbränd gästspelar på Teater Pero i Stockholm den 25 och 26 september.
”Komma ut” spelas den 11 september (Sala Pride) och 14 september (Östersund Pride).