Elias Palms debutthriller från i fjol, Corpus Delicti har sålt bra i Sverige och är nu släppt i Danmark. Norge, Tyskland och Holland. Och nu i dagarna kommer fortsättningen i trilogin om rättsläkaren Ella Andersson, Causa Mortis. Elias Palm är med andra ord inte den som ligger på latsidan med skrivandet, trots ett heltidsjobb som rättsläkare i Lund.
– Jag såg till att ha skrivit större delen av bok två när min debut kom. Mest för att jag skulle ha fått fart på skrivandet och inte låta mig påverkas av vad kritikerna tyckte, säger han.
Som tur var gick boken hem, både hos kritiker och läsare, och nu satsar hans förlag på att bygga upp ett långsiktigt samarbete med rättsläkaren med författarambitioner.
– Jag tar tid då tid finns. När andra ser på tv skriver jag, säger han men medger att han brukar fastna framför Americas Next Top Model.
Självklart har han hjälp av sitt yrke som rättsläkare i kriminalromanskrivandet, men han är noggrann med att påpeka att det i så fall handlar om detaljkunskap och milljöbeskrivningar snarare än faktiska fall.
– Sen är kriminaliteten i Sverige inte som i deckare. Vi har inga ritualmord eller seriemördare. Fallen som kommer till oss handlar ofta om två mer eller mindre kriminella som gör upp i ett slagsmål och så dör den ena. Ur medial vinkel är det ointressant. Men jag gillar att hitta spänning med små medel, man behöver inte ha ihjäl folk på varannan sida.
Att jobba med döden ständigt närvarande är inget som stör honom.
– Min utbildning som läkare gör att jag ser det som en kropp, skalet vi lämnar efter oss när livet tagit slut. Det som har inträffat har jag aldrig kunnat påverka och min roll är bara att ta reda på vad som har hänt. För mig var det värre att besöka sjukhus där läkarna får leverera cancerbesked och sådant.
Elias Palms böcker har vissa homoinslag och det har varit viktigt att väva in för honom.
– Jag vill få fram saker om homosexualitet utan att det blir en homobok. Jag står till hundra procent för att jag är bög, men jag vill inte lanseras som bögförfattare. Det är roligare om folk upptäcker mig som en författande rättsläkare som OCKSÅ är gift med en man. Jag blir själv glad när man läser en artikel i Dagens Industri och upptäcker att han eller hon är homo. För man vill ändå veta sånt utan att det görs en grej av det. Det är fortfarande inte helt accepterat att leva som homo, och varje steg mot att visa att vi finns är bra.
Och för att reda ut det här med bilden intill så extraknäcker Elias som modell.
– Min syssla är godkänd av mina chefer och de vet att jag plåtas lättklädd så det är lugnt.
– – Även om jag inte kom ut förrän jag skulle fylla 30 har jag snabbt lärt mig vad som gäller i denna syniska värld: Bokkontrakt och utbildning må vara bra, men kan tydligen inte mäta sig med rutor på magen och ett bra paket, skrattar han.
Så nu vet ni vad som väntar när Elias släpper bok nummer tre.

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen QX. Mer om böcker och hösten i QX septembernummer

Elias Palm kör hårt med marknadsföringen av sin nya bok

Elias Palm medverkar vid årets Bok och Biblioteksmässan i Göteborg. Fredag 23 september klockan 16.00 diskuterar han deckarförfattarskap och på lördag signerar han sina böcker.