– Jag ser väldigt mycket fram emot att få musicera tillsammans med mina finfina kollegor, Nora Roll och Anders Ericson, berättar Per Gross för qx.se.
– Nora spelar viola da gamba, ett sjusträngat basinstrument liknande cello, men med en kanske mer sensuell karaktär. Anders, som i veckan släppte en suveränt bra och uppmärksammad solo-cd, kommer bland annat spela på sin magnifika teorb – ett instrument som måste både ses och höras!
Tillsammans skapar vi en flerskiktad klangbild som jag tror kommer tilltala många.

Det här med att man ska ligga under konserten, hur ska det gå till rent praktiskt?
– Ja, som man bäddar får man ligga! Nej, faktum är att man inte behöver bädda alls, bara lägga sig ned på nyinförskaffade bekväma madrasser för att låta sig svepas med av musiken. Detta underlättas även av att belysningen i lokalen är neddimmad till förmån för levande ljus vilket kommer sätta fokus på den musikaliska upplevelsen.

Vad händer om man somnar?

– Ja, det gäller att vara förberedd på allt, därför har Stockholm Early Music Festival hyrt in övervakningspersonal med elpistoler inställda på mild frekvens. Börjar någon snarka så kommer det ett litet sting..! Nej, skämt åsido så får man somna om det slumpar sig så. Vi kommer spela musik med fokus på långa linjer, utsökt harmonik och smäktande vackra melodier, så det är upplagt för hög avslappningsfaktor!

Vad händer annars i ditt liv?

– I november månad har jag varit solist med Göteborgs Symfoniker (GSO) och dirigenten Susanna Mälkki, ganska direkt därefter gjorde jag en turné hos Kultur i Väst. Under våren väntar solistkonserter med Nordiska Kammarorkestern och Gävle Symfoniorkester samt turnéer hos bland annat Musik i Syd. Det blir också fler konserter i Stockholm, dessa hoppas jag få återkomma kring.

Barockmys vid midnatt.
Stockholm Early Music Festival, Christmas edition på Musikaliska (Nybrokajen 11)
Lördag 3 december, klockan 23.00.