Under gårdagens direktsända Litteraturgala, som leddes av P1:s litteraturprofil Marie Lundström tillsammans med Robert Fux, avslöjades att Khaled Alesmaels novell En tygväska med damaskustryck av lyssnarna röstats fram som årets vinnare av av Sveriges Radios Novellpris 2020. Novellen, som i original är skriven på arabiska, är översatt av Anna Jansson och uppläst av Fredrik Meyer. Den handlar om den förbjudna kärleken mellan två män i Damaskus, och är samtidigt även en kärleksförklaring till staden.

En av lyssnarna som röstat fram novellen som vinnare, Salomon Hellman, beskriver den så här: ”Som ett kärt minne som dyker upp och försvinner igen är det här en novell lika flyktig som drabbande. Om en kärlek i en tid och på en plats som inte längre finns.”

Khaled Alesmael, som är född i Syrien, kom till Sverige som flykting och fick permanent uppehållstillstånd 2015. Han är prisbelönt för sitt arbete med radio och tv i Damaskus, Beirut, Amman, Kairo och Istanbul. I Sverige har han bland annat arbetat för Uppdrag granskning, Konflikt i P1 och tidningen Ottar.

2018 uppmärksammades Khaled för sin debutroman Selamlik (Leopard Förlag). Den handlar om hur 21-åriga Furat upptäcker det dolda gaylivet i Damaskus parker och hammamer, och hur han senare på ett asylboende i Småland minns tillbaka och har mardrömmar om vad som kunde ha hänt honom om han tillfångatagits av IS.