Tove Jansson och konstnären Tuulikki Pietilä, som kallades ”Tooti”, blev ett kärlekspar 1956 och höll ihop fram till Toves död 2001. År 1964 bestämde sig paret för att bygga ett hus på den lilla ön Klovharun – ett vindpinat och kalt skär långt ut i Borgås skärgård. Där tillbringade de i 30 år somrarna tillsammans, från tidig maj till sen september.

Nu har Toves Janssons och Tuulikki Pietilääs självbiografiska skärgårdsskildring Anteckningar från en ö (Förlaget) som gavs ut första gången 1996, kommit i en nyutgåva som har formgivits av Toves brorsbarnbarn James Zambra, och med ett nyskrivet förord av Sara Ehnholm Hielm.

I boken berättar Tove och Tooti om hur Klovharun blev en tillflyktsort för dem båda, där de fick fick arbetsro och kunde vara ifred. I boken står bland annat följande om den lilla stugan paret byggde:

”Vi drömde om hur stugan skulle se ut. Det skulle vara fyra fönster, ett i var vägg. I sydost gav vi plats för de stora stormarna som rasar tvärs över ön. I öster får månen spegla sig i gloet. Norrut måste man kunna hålla utkik för att se vad som kommer åkande och kunna vänja sig.”

I en fin liten film om boken berättar Toves brorsdotter Sophia Jansson:

– Många höjde nog på ögonbrynen när de skulle bygga ett hus på en ö utan både el och rinnande vatten, och eftersom det var frågan om två äldre kvinnor trodde man att de aldrig skulle klara det. Men det motbevisade de!

Livet och naturen på Klovharun inspirerade Tove Jansson när hon skrev sina böcker om Mumin-familjen. I Pappan och havet skriver hon bland annat:

”Där vandrade hans hav förbi i våg på våg, fräsande och och överdådigt, lugnt och våldsamt. Pappan slätade ut alla sina funderingar, han bara levde helt och hållet, från svansspetsen ända ut i öronen.”