Bakom satsningen står Johan Sundell och Fred Andersson.
– Vi börjar med A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge. Den har en allmänt homoerotisk stämning och huvudrollsinnehavaren Mark Patton är öppet bög, berättar Fred Andersson för qx.se

Han tycker att filmen är en bög-klassiker just för att manusförfattaren David Chaskin medvetet skrev filmen med en homosexuell undertext. Idén till filmkvällarna fick Johan Sundell efter att ha skapat ett homokulturforum på Facebook. Han kom i kontakt med Fred Andersson som skrivit novellsamlingen Bögskräck och som själv är filmnörd. De hörde av sig till bokhandeln Hallongrottan som hakade på filmkvällsidén. Johan Sundell erkänner att temat är smalt.

– Det har varit lite svårt att få ihop temat eftersom det inte finns så mycket skräckfilmer med hbt-tema och de filmer som finns har ofta karaktärer som är stigmatiserade i sin sexuella läggning eller könsöverskridande identitet och uttryck, konstaterar han.

Några av filmerna som kommer att visas är den lesbiska splatterfilmen The Living Dead Girl och The Killer Condom. Den senare filmen baseras på tecknaren Ralf Königs serie med samma namn som handlar om en tyskitaliensk polisman får undersöka konstiga dödsfall där en mördarkondom spelar en viss roll. Med på listan finns också klassikern Cruising.

– Den filmen är ju egentligen en thriller men den kompenseras i bögighet. Många hbt-roller i filmerna är kopplade till karaktärer som dödar folk. På så sätt kanske filmerna inte ses som homovänliga, säger Johan Sundell.

Han tar exemplet ”När lammen tystnar” där mördaren är en transperson, rollen skulle kunna avfärdas som en nidbild samtidigt som Johan Sundell tycker att det är fantasirikt att karaktären samlar på kvinnohud för att skaffa en egen dräkt. Filmklubbens rullar kommer kan tolkas på olika sätt och efter visningarna kommer de diskuteras.

– Det är kul att välja en genre som är så här smal. Att gå från det allmänna till det specifika. Skräck och bögigheter, lesbiskheter och transigheter är en njutbar kombo, säger Johan Sundell.

Filmklubben Bögskräck håller till på bokhandeln Hallongrottan näst sista torsdagen varje månad med start den 16:e februari. Inträde 30 kronor.