Förra våren var det Gösta Adrian Nilsson som visades Waldemarsudde och nu är det ytterligare en av den svenska konstens och homohistoriens stora, Eugène Jansson, vi får möjlighet att se en stor samling av.
Jansson blev känd för sin hantering av färg, inte minst den blåa, skapandet av stämningar och på ålderns höst, från 1905 till sin död, porträtten av nakna atleter och gymnaster.
Eugène Jansson föddes 1862, för 150 år sedan och vid utställningen får vi veta att ”blåmålaren” var försiktig med sitt nakenmåleri. Det var först 1907 som han först vågade visa dessa verk.
1998 visades senast en stor utställning med Eugène Jansson på Liljevalchs. En utställning som sedan visades i Paris på Musée d´Orsay. Dess dåvarande chef Henri Loyrette kommenterade Janssons konstnärskap.
– Han visade tydligt sin homosexualitet och intog alltid modiga positioner, men framför allt var han revolutionär i sitt sätt att måla.
Eugène Janssons homoerotiska skildringar sker i en tid då Sverige och inte minst Stockholm närmast kan beskrivas som ett eldorado för homokulturen. GAN, Jansson men också Mauritz Stiller är några av de framträdande kulturpersonligheter som i trots mot sin samtid var med om att forma en identitet långt innan homo, gay och hbt-rörelsen ens var påtänkt.
Att Sverige och Skandinaviska samhällen ligger så långt fram vad gäller att inkludera homo- och bisexuella är knappast enbart ett utslag av en senkommen radikalism. Den tidiga identitetsskapande arbete som förra sekelskiftets konstnärer bidrog med följt av radikala sexualupplysare och författare, la grunden till dagens inkluderande syn på homo-bisexuella och transpersoner.
Så när ni besöker Waldemarsudde och Thielska Galleriet nu i vår, kombinerat med en skön promenad på Djurgården mellan Waldemarsudde och Thielska, så bär i minnet den pionjärinsats som Eugène Jansson med sina atleter bidragit med. Måhända inte lika tidigt ute som kung Magnus ”smek” Eriksson, Gustav III eller drottning Kristina, i sin queerifiering av nationen, men väl en del av den grund som gjort 1900-talets tidiga och senare del till drägliga eror för hbt-personer.