Anna Linder
Bakom satsningen står curatorn Anna Linder

– Vi kommer att visa Barbara Hammers experimentella kortfilmer från 70-talet och Maja Borgs filmer från 2000-talet, berättar hon för qx.se

Barbara Hammer är en legend inom konstfilmen i USA. Tidigt tog hon upp lesbiska kvinnors liv i sina verk och har genom hela karriären velat berätta historier som tidigare inte berättats. I filmen ”Dyketactics” har hon gjort montage av 110 bilder med sensuell beröring och i filmen ”Menses” tar hon upp de komiska och dramatiska aspekterna kring menstruationen. I hennes film Superdyke gör en pluton vaginakrigare ett försök att störta San Francisco.

Maja Borg är född 1982 och jobbar i gränslandet mellan dokumentär, fiktion och experimentell film. Bland annat visas hennes film ”On your back” som handlar om en fruktlöst sadomasochistisk tävling. Filmen var en av tolv verk som ingick i serien Dirty Diaries, en satsning på korta feministiska porrfilmer. Anna Linder tycker att filmarna är intressanta att uppmärksamma även om det nästan skiljer nästan 50 år emellan dem i ålder.

– Båda personerna är queera filmkonstnärer som skildrar queer kärlek,
relationer, ekonomi och politik i sina filmer, konstaterar hon.

Efter filmvisningen blir det ett samtal med regissören Maja Borg och konstnären Annica Karlsson Rixon.

Vad händer i del fyra i Queer eyes-serien?
– Då blir det internationella kortfilmer som visas i ett program som jag just nu kallar fantasier och fetischer. Bland annat kommer en ny film av Liz Rosenfeld att visas som heter Frida and Anita.

QUEER EYES del 3 – FILMISKA OCH POLITISKA EXPERIMENT, Göteborgs
konsthall Lördagen den 24 mars kl 13.00