Helén, hur länge jobbade du på Expressen?
– I 32 år, mellan 1988-2020. En kompis skickade mig en utriven annons där det stod att Expressen sökte tecknare som sommarvikarier. Jag sökte jobbet och fick tre månaders vikariat som sedan förlängdes… Ja, sen blev det 32 år.
Hur många bilder har du gjort genom åren?
– För Mats Olssons krönika har jag gjort 857. Men hur många jag gjort för hela Expressen kan jag inte svara på, det måste vara upp emot 4000 teckningar kanske.

Har de avbildade själva velat köpa bilden nån gång?

– Ja, det har hänt att personen själv eller personens släkting hört av sig.
skidskytten Björn Ferry har hört av sig två gånger, först för han själv och sedan för hans fru armbryterskan Heidi Andersson. Leo Borgs mamma, alpinåkarens Jens Byggmarks mamma, norska längdskidåkerskan Therese Johaugs faster, dansbandsmanagern för Lasse Stefanz (hade ritat Olle Jönsson) och några till. Zlatan har nästan alla sina. En kul historia kring det är att Sportexpressen skickade ner en reporter med mina Zlatan-bilder på stora posters till Paris för att vi ville att han skulle skriva sin autograf på dem, sedan var det tänkt att de skulle vara med på en välgörenhets tillställning. Men när reportern kom med teckningarna så sa Zlatan tack så mycket och behöll allihop (skrattar). Reportern kom hem tomhänt, men fick en bra intervju.
Finns det någon bild du själv är extra nöjd med?
– Oj, svår fråga. Jag har många favoriter. Men Prince tycker jag mycket om. Den blev kanon. Och en på Zara Larsson och så en superenkel på Greta Thunberg och även en på hennes mor Malena Ernman.
Vilken person har du avbildat flest gånger?
– Zlatan. Tio gånger!
Kan man köpa bilderna på utställningen?
– Ja och även efteråt, antingen via galleristen eller så kan man kontakta mig direkt om det är något annat som inte är med på utställningen som efterfrågas. De befintliga kostar mellan 600-900 kr beroende på storlek och papperskvalitet.
Om man vill ha ett eget porträtt, kan du göra det då?
– Ja, en nybeställning, ett eget porträtt eller till en kompis födelsedag är klart dyrare, de kan kosta mellan 7 500-12 000 kr eller mer beroende på vad som önskas. Det är ett hantverk som inte görs på en så kallad pisskvart om man så säger (skrattar).
En utställning i en liten lokal i covid-tider, hur funkar det?
– Ja du, det är ju nya pandemiregler som gäller och galleristen Matri och jag har räknat på hur många som kan visats i den lilla lokalen som under min utställning även delas med tecknaren Jan Stenmark. Om alla som tackat ja till vernissagen kommer så blir det slottar på en till två personer i lokalen samtidigt med mig exklusivt i två minuter. Vi får se hur det går. Det kan bli spännande.

Samtliga bilder kommer även läggas ut på Seriegalleriets sajt där man även kan beställa ett ex om man vill.
Seriegalleriet ligger på Sankt Paulsgatan 14, Stockholm. Utställningen pågår 30 jan till 3 mars.