Erik Engelv, berätta, vad handlar din bok ”Jag är inte död” om?
– Boken handlar om en kärleksfull uppväxt inom Jehovas Vittnen som tvärt bryts till utanförskap och ensamhet när jag kommer ut vid 25 års ålder. Om hur mina föräldrar tar avsked med blommor och tårta, mitt begravningskaffe, och sedan den dagen är jag död för dem. Det är en bok om längtan efter kärlek, om att vara kär och sitta alldeles intill en man, så nära att jag kan känna värmen från hans hud, men jag får inte säga eller göra något som kan avslöja mig. Och det är en berättelse om att hitta min plats i en värld där jag känner mig som en främling.

Hur var det att skriva den?
– Bitvis har det gjort ont att minnas. Stunder från uppväxten som påminner mig om saknaden av min familj och sorgen när jag insåg att jag varit uppväxt i en sekt. Hjärntvättad sedan jag var barn. En insikt som kom långt senare. Det har också varit en balansgång att hitta rätt ”röst” i porträttet av min familj och mina tidigare vänner. Jag har medvetet valt en kärleksfull ton för att läsaren ska kunna förstå det omöjliga och oförlåtliga i hur de vände sig bort från mig.
Hur lång tid har det tagit att få den färdigt?
– Det finns fragment i texten som är skrivna när jag fortfarande var ett Jehovas Vittne, för mer än tio år sen. Sen har jag samlat texter och erfarenheter under årens lopp som jag nu vävt samman till Jag är inte död och arbetat mer intensivt med min berättelse under det senaste året.
Den kommer ut som ljudbok, vem vill du ska lyssna på den?
– Det är i grunden ett kärleksbrev till min mamma, så jag tänker att alla kan läsa den och hitta en gemensam nämnare till det starkaste bandet som finns – mellan mor och barn. Men också alla som någon gång varit kär i någon utan att kunna säga det. Eller någon som upplevt sorgen i att hens egen familj inte accepterat hens sexualitet. Att lämna en sekt kan i många fall liknas vid problem som man möter inom hederskulturer och jag önskar att min berättelse kan inspirera andra att inte ge upp och fortsätta kämpa för vår rätt att älska precis vem vi vill.
Vem skulle spela huvudrollerna om boken blev en film?
– Jag kanske borde tänkt på det när jag skrev boken. Då hade jag nog lagt in mer intima scener så att jag kan spela huvudrollen själv och pussas med ”Kevin från Backstreet Boys”- look a likes. Men skämt å sido – precis som jag nu fått en unik möjlighet att debutera med min berättelse så önskar jag att nya svenska talanger skulle få möjlighet att spela huvudrollerna i filmen.