I september kommer del två i Mian Lodalens historiska romansvit, med verklighetsbaserade berättelser om samkönad kärlek i Stockholm under olika decennier av 1900-talet – den heter Lesbika Ligan och går att beställa redan nu.

Hej Mian, är boken färdigskriven eller sitter du och sliter med den i sommar?
– Jag sitter med sista korrvändan,  tar ett break med tre jordgubbar och en snaps i midsommar, sen ska jag läsa in boken. Lesbiska ligan – en sann kriminalhistoria släpps ut i världen i september.

Vad kan du berätta om den Lesbiska ligan?
– Jag hittade de här kvinnorna efter ett tips av professorn Jens Rydström och skrev om händelsen på Grev Turegatan i Pride magasin 1998. Sedan dess har jag ruvat på historien och tänkt att den förtjänar en roman och nu är den äntligen nedtecknad. I korthet kan man säga om handlingen: 1:a april 1943 får polisen larm om ett lägenhetsbråk på Östermalm. I våningen finner polisen två kvinnor på en dyschatell och misstänker genast att det rör sig om ett onaturligt beteende. En av kvinnorna, Eva Lindberg som är riktigt full, gör motstånd och plockas ner till stationen och förhörs. Snart uppdagas att det är betydligt fler kvinnor som ägnar sig åt ”otukt som mot naturen är” och en efter en hämtas de till förhör…
– Jag skriver om vad som föranledde det som skedde 1:a april och efterspelen som ledde fram till rättegången… Det är en skönlitterär berättelse om en ofattbar historia som hände för inte alls så länge sen och som verkligen förtjänar att lyftas fram.

Din förra bok Lisa och Lilly blev ju en succé, och nu i sommar kan man gå i Lisa och Lillys fotspår under en promenad i Stockholm och besöka platser du skriver om, hur känns det?
– Alltså det är väldigt coolt och jag tycker att Lisa och Lilly förtjänar att ha människor som följer i deras fotspår. Det roliga är att
samtidigt så släpper Smålitt en litterär guidning i min hembygd och där är ”Dåren” och jag i sällskap med Selma Lagerlöf, Elin Wägner och Astrid Lingren. Det är ju inte så lite fränt och beddo som man säger i Jönköping.
Ska du gå själv med i promenaden nån gång i sommar?
– Om någon bjuder in mig att gå så absolut. Jag vet att Stockholms stadsmuseum har visat intresse av att ha nån som guidar i Lisa och Lillys fotstpår men det är nog inte bestämt än.

Här kan du gå i Lisa och Lillys fotspår!