Rektorn vid Beckmans designhögsklola i Stockholm blir ny chef för Röhsska museet i Göteborg efter att Ted Hesselbom lämnar posten i år.
Hedqvist är även en av grundarna och formgivarna bakom Tiogruppen där han bland annat skapat mönster som Brick (1992), Bric (1998), Sienna (2001) och året därpå Milano.
Hedqvist var i början av 80-talet i samband med en nysatsning på RFSLs tidning Kom Ut med om att göra den grafiska formen för ett nummer och han var med i 80-talsprojektet bakom den storstadsmässigt gayinfluerade tidningen City tillsammans med bland andra Bobo Carlsson, Jacob Dahlin och Lars-Peder Hedberg. Samma period stod han bakom inredning och koncept för högprofilerade Restaurant Tattersall. Årtiondet senare startade han reklambyrå, designföretaget Element Design, blev professor i grafisk design vid Konstfack och var designchef för Kosta/Boda. År 2000 blev han rektor för Beckmans Designhögskola.
Till SvD säger han idag att Röhsskas närhet till Högskolan för design och konsthantverk varit lockande för honom och han har i samband med sin nya post fått ”ett antal” doktorandtjänster knutna till museet.
Hedqvist flyttar till Göteborg i samband med att han i sommar tillträder tjänsten och väljer att hylla staden för att ha en atmosfär som ”Stockholm inte har längre”.


Ted Hesselbom lämnar över Röhsska i år

Hedqvist tar över efter Hesselbom som under sin tid blivit en av de pådrivande för att öka Göteborgs profil som en gayvänlig stad. Under Hesselboms tid på Röhsska var museet en aktiv del i att starta HBT-Festivalen som just var ett initiativ från stadens olika kulturinistitutioner. Idag heter festivalen West Pride och museerna har fortsatt en viktig del i att fylla festivalens innehåll.
Ted Hesselbom meddelade redan i somras att han slutar sin tjänst och i december blev det officiellt att han flyttar sin verksamhet till Sigtuna där han den 1 februari tillträder som chef för stadens museum. Sigtuna museums kännetecken är dess samling av vikinga- och medeltidsmaterial och från stadens kulturchef Anna Johansson (s) framfördes i GP en förhoppning om att Hesselbom skall tillföra ”nya ämnen och aspekter”.