QX har tidigare skrivit om Sandra Vilppala, då i egenskap av låtskrivare och artist. Nu kan hon även titulera sig barnboksförfattare: i veckan släpps Den gyllene cirkeln, en spionhistoria för åldrarna 9-12 år, skriven ”för barn som inte passar in i normen”.

Hur föddes idén till din bok Den gyllene cirkeln?

– Inspirationen kom från mitt barn som började bygga en massa spionutrustning (av kartong: datorer, kodläsare, kameror osv.) och drog med mig ut för att spionera i Skarpnäck där vi bor. Hon lekte loss och fantiserade, och det spillde över på mig. Plötsligt satt jag och skrev på ett barnboksmanus.

– Och jag skrev intuitivt, det vill säga utan någon plan, det var på riktigt en film som spelades upp i mitt huvud som fingrarna bara fick hänga med på. Hela processen var oerhört intensivt och magisk, det tog tio dagar, sedan var första utkastet färdigt.

En spännande spionberättelse är själva ramen, men det var också självklart för Sandra att ta upp ämnen som sexualitet och könsidentitet, berättar hon för QX. På så sätt fick både ickebinära och homosexuella karaktärer ta plats i boken:

– Här finns Sascha och Lilja som är icke-binära, huvudkaraktären Lo har två mammor, mobbaren och homofoben Viktor kommer ut som homosexuell, och så vidare. Hela idén bygger på att vända upp och ner på normen, i min bok är icke-normen norm, där heterosexuella cis-personer är de underrepresenterade. Ungefär som tanken med The L word – en drömvärld full av flator!

Vad är det för budskap du hoppas förmedla med boken?

– Boken är ett bidrag till att göra världen liiiite bättre, det är ju så vi flyttar fram positioner, millimeter för millimeter. Representation är livsviktig, framförallt för barn bidrar allt de ser omkring sig till identitetsbygget, och då måste de hitta andra att spegla sig i. Just bokens målgrupp (9-12 år) är i ett skört läge, på gång att bli tonåringar. Budskapet är nog: Du är inte ensam, du är okej. Ungefär.

Den gyllene cirkeln ges ut av Tallbergs förlag på onsdag.