– Jag kan lätt identifiera mej med homosexuella, säger Cris af Enehielm. Många har en känslighet som jag känner igen mej i.

Ämnet kommer på tal då jag tänker på hennes regival. Senast har hon satt upp ”Ångrarna” på Svenska Teatern om två män som genomgått en könskorrigering och nu väljer hon att göra ett drama där där homofobi tas upp.

Cris af Enehielm

– Men framförallt har vi att göra med en bra text, påpekar hon. Det bästa jag läst efter Shakespeare och Tjechov.

Vincent har blivit mördad och hans mamma Anita träffar Jamie som har funnit liket. En tung verklighet rullas upp där sorgearbete, relationen mellan mamma och son och verkligheten bakom tidningarnas rubriker avslöjas.

Fabian Silén

Fabian Silén som spelar Jamie säger att homotemat blivit pop på ett lite uttjatat sätt.

– Varje film och tv-serie skall ha en gaykaraktär och jag har fått frågan om varför man skall ta upp det igen men när det kommer till kritan så finns det fortfarande barriärer som behöver rivas.

Cris är inne på samma linje.
– Det här är ett viktigt projekt, säger hon. I Norden har toleransen för hbt-människor blivit bättre men vad skulle vi få för reaktioner om vi tar pjäsen till Ryssland?

Pjäsens hatbrott har även berört Fabian personligen då hans vän blivit mördad för att han var homo.
– Självklart kände jag att det var väldigt obehagligt då jag fick höra om det, säger han. Min väns föräldrar visste ingenting om hans sexualitet och kanske det som hände inte hade hänt om han vågat vara öppen och säker på sej själv.

Sedan fortsätter han med att berätta att han för första gången i sitt liv själv känner att det är okej att vara jag.
– Många människor kan känna sej osäkra men i grunden handlar livet om medmänsklighet och ett tema i pjäsen är även frågan om hur man kan förlåta sej själv.

Historien om Vincent River berör och på grund av innehållet har föreställningen en åldersgråns på 16 år.