Petter, du ska spela Oskar Sternulfs monolog Komma ut i Trollhättan, berätta, hur gick det här till?
– Jag och Oskar bekanta sedan flera år tillbaka, så såg jag att han sökte skådisar som kunde spela två av hans monologer, så jag skickade in min ansökan, gick på audition och så fick jag jobbet.

Hur har det varit att rep in ”Komma ut”? 
– Det har varit både tårar och skratt eftersom det är så sorgligt att inse behovet av att spela den här typen av föreställning.

Hur länge har det tagit för dig att repa in den?
– Oväntat snabbt faktiskt, det är ändå 50 minuter text. Men jag var i Berlin i juni och satt på kaféer och studerade texten. Jag läste den högt för mig själv och efter ett tag satt den. Sen har vi repat vid tio tillfällen i sommar. Sista gången var igår.

Och nu är det premiär för dig, hur är nerverna inför ditt första framträdande?
– Bra, det ska bli kul. Och jag känner mig lugn. Det är skönt att det är ett event under Trollhättan Pride och inte en skolklass som första framträdande?

Varför då?
– Jag förväntar mig att en skolklass kommer vara lite mer ljudliga, att de inte håller igen med vad de tycker, och tappar de koncentrationen så visar de det (skrattar). Och just med det här ämnet så gissar jag att vad som helst kan komma ur dem…

Är du beredd på det?
– Jo, men det är jag. Det är jag inte så nervös för. Jag såg Oskar när han spelade föreställningen en gång i våras och vilka olika metoder han använde sig av när eleverna började snacka. Dessutom har jag nog lite pondus tror jag. Sen har ju skolorna alltid en pedagog eller lärare i klassrummet. Så det ligger lite på deras ansvar.

Är den här monologen om att komma ut viktig tycker du?
– Ja, jag tycker den är viktig – tyvärr! Det är supersorgligt att Oskar behöver ha ytterligare två skådespelare som ska spela den parallellt med honom, sorgligt att det behövs och att behovet är så stort. Men det skjuts på en gaybar i vårt grannland, vi har politiker som vill samarbeta med partier som vill förbjuda prideflaggor på kommunhus och som försämrar hbtq-personers vardagsliv. Vi har lagar i USA som förbjuder lärare att prata om homosexualitet. Därför är den här monologen viktig. För att fortsätta utbilda och förändra. Det var därför jag ville göra det.

Efter föreställningen får eleverna skriva ner frågor om hbtq och om att Komma ut, frågor som Petter ska svara på under en 30 min lång frågestund.
– Så nu har jag läst på lite om jag t.ex. skulle få frågor om vad queer betyder (skrattar).

Vad har du jobbat med tidigare?
– Jag har jobbat i tio år som skådespelare och musikalartist. Jag har bland annat gjort Kristina från Duvemåla, Kinky Boots, Les Miserables och American Idiot. Nu är jag på Stadsteatern i Stockholm och är med Kulla-Gulla.

Till sist, hur kom du själv ut?
– Det var i samband med att jag träffade min första pojkvän när jag var 18 år och hade flyttat till Göteborg. Då accepterade jag att jag är bög eller bi, jag vet inte riktigt. Jag var ju kär i tjejer i tonåren, men i efterhand minns jag att jag även var kär i killar. Jag kom ut för min syster och min bästa kompis. Sen pratade jag med mamma pappa när jag var på besök hos dem hemma i Tranås. Allt gick bra, jag har tack och lov aldrig stött på en enda negativ kommentar från någon i min närhet. Och då känner jag ändå en hel del frireligiösa…
– Jag var dessutom mobbad sen jag var 6 år gammal och fick höra ‘jävla bög’ och ‘transvestit’ under hela skoltiden eftersom jag klädde ut mig som tjej ibland och var Pippi eller mimade till Robyn, Afrodite och Kikki Bettan Lotta. Jag var alltid i drag från att jag var sex år (skrattar). Så det kom inte som någon chock för mina föräldrar när jag kom ut.

Oskar Sternulf har själv spelat föreställningen ”Komma ut” 850 gånger runt om i Sverige. Nu är de tre killar som turnerar runt med den, det är Oskar, Petter Snive samt Viktor Flarkell.